Wykonanie
'I almost remember your faceBut it's fading, but it's fading fastNow that I remember the tasteIt's a memory with a life to last'Roisin Murphy 'Tell everybody'Kolejne urodziny. Już po. Przeszło, przeskoczyło. Rachunek sumienia? Nic się nie zmieniło. Nie zmieniło się to, że moje życie nieustannie się zmienia - zaskakując mnie. Imagine. Rok temu
pisałam, że leżę na kanapie na Wawrzyńca - skacowana i szykująca się na kopiec
Kraka. Było sporo ludzi - których nie do końca się spodziewałam. Było intensywnie przez kilka chwil. I pozostał na mnie ZAPACH. Czyjś - prywatny, personalny zapach, który pachnie zawsze inaczej na innej skórze. Na mojej pachniał wybornie.Teraz. Leżę pod sufitem na łóżku na Berka. Zjadłam pyszne tagliatelle z sosem
truflowym - osobisty prezent urodzinowy. Przepijam równie pysznym
sokiem pomidorowym. Wdycham mocno powietrze przez otwarte okno. Razem z tym powietrzem wdycham zapachy ludzi z mojej skóry.
Woda w bojlerze jeszcze się podgrzewa, więc jeszcze je czuję. Czuję je intensywnie. W głowie mam slajdy. Ale nie muszę wiedzieć i pamiętać wszystkiego. Ważne, że wszystko CZUJĘ. CZUJĘ...To co mam pod
mostkiem - to uczucie - to jedno. To jest moje i tym się nie podzielę. Ale podobnie czuję się gotując. Kiedy ktoś przyciąga uwagę tylko do smaku - nigdy nie będzie smakoszem. Każde danie odbierasz wszystkimi zmysłami - nawet jeśli nie zdajesz sobie z tego sprawy. A we wszystkich zmysłach moim zdaniem właśnie węch odgrywa najważniejszą rolę. Sprzedam ci teraz fajny letni przepis i jeśli go przyrządzisz - obiecaj mi - wchłoniesz go każdym zmysłem. I na jedną chwilę po prostu się zatrzymasz i najmocniej, najintensywniej jak możesz... zwyczajnie wciągniesz powietrze w nozdrza. Let's twist it up!KRĄŻKI QUINOA
MARCHEWKOWO-
SZPINAKOWE z prostą
sałatą i grzankami:
skład: 4 porcje- 320g
marchwi- 150g ziaren quoinoa- 90g
cebuli- 8 małych wiązek
szpinaku- 1/2
pora- 2-3 ząbki
czosnku-
sos sojowy-
imbir mielony,
gałka muszkatołowa-
sól,
pieprz kolorowysałata:-
świeży szpinak-
ogórek małosolny-
czerwona cebula-
żurawina suszona+ grzanki na
oliwie z oliwek+
sos balsamiczny(przepis na vinaigrette z
sokiem z
granatu i
sos balsamiczny tutaj)wykonanie:Quinoę ugotuj w wodzie z odrobiną
soli. Odstaw.Rozgrzej
oliwę w woku i podsmaż na niej
cebulę. Następnie dodaj startą
marchew. W tym czasie pokrój
pora w pół-krążki i zblanszuj go wrzątkiem. Przepłucz go po chwili zimną
wodą i dodaj do
marchewki. Dodaj
przyprawy. Podlej nieco
wodą, ale niech warzywa pozostaną półsurowe. Na koniec dodaj
czosnek i siekany
szpinak. Zamieszaj do zmiękczenia
szpinaku i odstaw.Wymieszaj warzywa i quinoę rękami - miażdżąc masę
między palcami, żeby dało się z niej formować krążki. Formuj je w rękach i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180st - przewracając w trakcie na drugą stronę. Niech z wierzchu będą delikatnie chrupkie.Na talerzu rozłóż grubo siekany
szpinak, krążki
cebuli, plastry
ogórka. Posyp
żurawiną.
Posól, popieprz i polej vinaigrette'm. Ułóż po 4 krążki na porcję i grzanki. Całość polej
sososem balsamicznym. Smacznego!***'Cover your eyesSo you don't know the secretI've been trying to hide'Ellie Goulding 'Anything could happen'