ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Spring Rolls warzywne

Od kuchni..Spring Rolls warzywne

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam sajgonki, mam już wypróbowany sposób jak je robić żeby wyszły smaczne. Przepis na nie znalazłam w mojej ulubionej Odchudzającej książce kucharskiej .
Składniki(dla 3 osób)
1 porcja 260 kcal
1 opakowanie papieru ryżowego(najlepszy z firmy tao tao)
100 g ryżu długoziarnistego
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
4 łyżki sosu sojowego
sól, imbir
sos do sajgonek(opcjonalnie)
Wykonanie
Ryż ugotowałam w osobnym garnku. W rozdrabniaczu zmieliłam razem cebulę, czosnek i marchewkę. Warzywa wrzuciłam na patelnię i dusiłam na oliwie do miękkości. Następnie do warzyw dodałam ryż, wymieszałam razem i przyprawiłam do smaku sosem sojowym i przyprawami. Papier ryżowy namoczyłam wodą. Na każdy płatek wykładałam porcję warzyw z ryżem, zawijałam i odkładałam na talerz. Po zwinięciu wszystkich spring rollsów, na patelni rozgrzałam olej i smażyłam spring rollsy w głębokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu i przełożyłam je na papierowy ręcznik na talerzu w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Spring rollsy przełożyłam na talerzyk i podałam z sosem słodko-pikantnym.
Opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/12/od-kuchnispring-rolls-warzywne.html