Wykonanie
Uwielbiam sajgonki, mam już wypróbowany sposób jak je robić żeby wyszły smaczne. Przepis na nie znalazłam w mojej ulubionej Odchudzającej książce kucharskiej .
Składniki(dla 3 osób)1 porcja 260 kcal1 opakowanie
papieru ryżowego(najlepszy z firmy tao tao)100 g
ryżu długoziarnistego2
marchewki1
cebula1 ząbek
czosnkuoliwa z oliwek4 łyżki
sosu sojowegosól,
imbirsos do sajgonek(opcjonalnie)Wykonanie
Ryż ugotowałam w osobnym garnku. W rozdrabniaczu zmieliłam razem
cebulę,
czosnek i
marchewkę. Warzywa wrzuciłam na patelnię i dusiłam na
oliwie do miękkości. Następnie do warzyw dodałam
ryż, wymieszałam razem i przyprawiłam do smaku
sosem sojowym i
przyprawami.
Papier ryżowy namoczyłam
wodą. Na każdy płatek wykładałam porcję warzyw z
ryżem, zawijałam i odkładałam na talerz. Po zwinięciu wszystkich spring rollsów, na patelni rozgrzałam
olej i smażyłam spring rollsy w głębokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu i przełożyłam je na papierowy ręcznik na talerzu w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Spring rollsy przełożyłam na talerzyk i podałam z sosem słodko-pikantnym.
Opracowała Edyta