Wykonanie

No i proszę bardzo! Obiecane pierwsze zastosowanie
bakłażanowych pulpecików omniomniom. Z zielonym
curry bawię się już jakiś czas. Zielone
curry jest bardzo proste, ale wymaga dużo szacunku. Jest nieprzystępne. Wymaga czasu, żeby się zapoznać, zanim cię do siebie dopuści. Zielone
curry to związek, wierz mi. Żaden one-night-stand. Cały czas wyciąga dłoń i szepcze: 'uspokój się... powoli...' A kiedy poddasz się i spowolnisz oddech, you're madly in
love. To najbardziej relaksujące danie jakie znam. Nieskomplikowane. Wszystko tkwi w czasie i kolejności. Ze spokojem i rozsądkiem nie może się nie udać.O niekuchennych tematach nie
będę się dziś rozwlekać. Naiwność jest królową słabości. Ludzie zawodzą. I zawsze znajdą sposób, żeby zrobić cię w ch*ja. Życie.Więc zamknij oczy. Zapomnij. Zapraszam w moje skromne
progi na

Do tego dania zrobiłam kulki
bakłażanowe z * poprzedniego wpisu * - w wersji bez
suszonych pomidorów, za to mocno
bazyliowe ;)składniki:100ml
mleka kokosowegozielona pasta
curry (najlepiej zrobić własną, ale składniki – szczególnie w małych miastach – są trudno-dostępne → wciąż nie znalazłam zielonych papryczek dammit) zależnie od firmy i upodobań względem ostrości 2-3 pełne łyżeczki – ja wolę jeszcze więcej
cukier trzcinowy 1 łyżeczka1/2
żółtej paprykikilka listów
szpinakumała
dymka lub kawałek
porakilka listków
bazyliiolej lub
oliwa125ml
wodylimonkasól lub
sos sojowy do smakukubek
ryżu jaśminowego + dodatkowe 2/3 kubka
mleka kokosowego
ilości kolejnych składników są trudne do określenia, więc posłużę się zdjęciem – od lewej widzimy zmiażdżony jeden ząbek
czosnku – niech będzie odnośnikiem i dalej:
skórka z cytryny (niecałej jednej) lub
trawa cytrynowa, jeśli maszskórka z
limonki (niecałej jednej) lub kaffir, jeśli masztarty
imbirwykonanie:Wstaw
ryż w proporcji: kubek
ryżu + 1 i 1/3 kubka
wody + 2/3 kubka
mleka kokosowego.
Posól odrobinę. Gotuj pod przykryciem.

W międzyczasie rozgrzej odrobinę
oleju na patelni. Wrzuć pastę
curry,
czosnek,
imbir i
dymkę. Przesmaż krótką chwilę, żeby uwolnić aromaty. Wlej
mleko kokosowe i zmniejsz ogień. Wsyp
cukier. Wrzuć pokrojoną w paski
paprykę i skórkę z
cytrusów. Delikatnie mieszając i dolewając po trochu
wody gotuj na wolnym ogniu przez chwilę.
Papryka powinna pozostać półtwarda. Na Koniec wrzuć liście
szpinaku i
bazylii. Dopraw
solą lub
sosem sojowym oraz
sokiem z limonki (ok. 2 łyżeczek).Pulpeciki z
bakłażana możesz w międzyczasie podgrzać w piekarniku lub dodać bezpośrednio do
curry razem z
papryką.Na talerzu rozłóż
ryż. Polej sosem i ułóż
bakłażanowe kulki. Ozdób plastrami
limonki i listkami
bazylii.***I pamiętaj... frajerstwo sucks.