Wykonanie

Pewien czas temu polubiłam
marchewkowe wypieki, są one po pierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia
marchewki z
orzechami,
skórką pomarańczową i
rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu.Ps. Inne smakołyki z
marchewką to: marchwiak, tort
marchewkowy, tiramisu,
ciasteczka, wieniec i placuszki .



Składniki:5
jajek1 ½ szklanki
cukru180g
margaryny lub
masła2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 płaskie łyżeczki
sody2 łyżeczki
cukru waniliowego500g
marchewki bardzo drobno startej2 ½ szklanki
mąkiOk. 130g
orzechów włoskichOk. 100g
rodzynekSkórka otarta z
pomarańczy lub kandyzowana
Lukier:¾ szklanki
cukru pudru2 – 3 łyżki
wody lub
mlekaPolewa na kreseczki (można zrobić, ale nie trzeba):2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
kakao1 łyżka
masła1 łyżka
wody lub
mlekaDo dekoracji np.:Połówki
orzechów włoskich ok. 26 szt.Tłuszcz rozpuszczamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i
marchewkę. Dobrze mieszamy, po czym dodajemy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Na koniec dodajemy połamane lub pokrojone
orzechy,
rodzynki i skórkę z
pomarańczy. Całość dobrze mieszamy po czym wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34 cm), wyłożoną papierem pergaminem lub wysmarowaną
margaryną i wysypaną
bułką tartą.Ciasto
marchewkowe pieczemy około 40 minut w 180 ⁰ C. Pod koniec pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest upieczone robiąc test suchego patyczka. Jeśli ciasto nie lepi się do wykałaczki jest upieczone.Na wystudzone ciasto robimy
lukier.
Cukier puder mieszamy z
wodą lub
mlekiem przy użyciu łyżeczki, do chwili gdy nie będzie grudek. Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i układamy na nim połówki
orzechów włoskich.

Gdy
lukier stwardnieje można zrobić polewę na kreseczki. Wszystkie składniki na polewę razem zagotowujemy w rondelku, ciągle mieszając gotujemy jeszcze około 3 minuty. Następnie polewą robimy kreseczki przy użyciu łyżeczki i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wystudzone ciasto kroimy na kawałki.

R E K L A M A