ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z bakaliami

Ciasto marchewkowe z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Pewien czas temu polubiłam marchewkowe wypieki, są one po pierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia marchewki z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu.
Ps. Inne smakołyki z marchewką to: marchwiak, tort marchewkowy, tiramisu, ciasteczka, wieniec i placuszki .
Składniki:
5 jajek
1 ½ szklanki cukru
180g margaryny lub masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
500g marchewki bardzo drobno startej
2 ½ szklanki mąki
Ok. 130g orzechów włoskich
Ok. 100g rodzynek
Skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowana
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
2 – 3 łyżki wody lub mleka
Polewa na kreseczki (można zrobić, ale nie trzeba):
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
1 łyżka wody lub mleka
Do dekoracji np.:
Połówki orzechów włoskich ok. 26 szt.
Tłuszcz rozpuszczamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i marchewkę. Dobrze mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy połamane lub pokrojone orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość dobrze mieszamy po czym wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34 cm), wyłożoną papierem pergaminem lub wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.
Ciasto marchewkowe pieczemy około 40 minut w 180 ⁰ C. Pod koniec pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest upieczone robiąc test suchego patyczka. Jeśli ciasto nie lepi się do wykałaczki jest upieczone.
Na wystudzone ciasto robimy lukier. Cukier puder mieszamy z wodą lub mlekiem przy użyciu łyżeczki, do chwili gdy nie będzie grudek. Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i układamy na nim połówki orzechów włoskich.
Gdy lukier stwardnieje można zrobić polewę na kreseczki. Wszystkie składniki na polewę razem zagotowujemy w rondelku, ciągle mieszając gotujemy jeszcze około 3 minuty. Następnie polewą robimy kreseczki przy użyciu łyżeczki i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wystudzone ciasto kroimy na kawałki.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2015/01/ciasto-marchewkowe-z-bakaliami.html