ßßß
Jamajskie pijane rodzynki to delikatne ciasto kakaowe – biszkoptowe z pysznym kremem budyniowym i podwójnie skąpanymi rodzynkami. Pierwsza ich kąpiel odbywa się w rumie (lub innym alkoholu jaki wybierzecie :), a druga w polewie czekoladowej. Ciasto w sam raz dla tych, którzy mają niedobry magnezu, jak ja :) a przede wszystkim dla czokoholików, którym także jestem :) Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystości :) No i można je zrobić w wersji bez procentów, wystarczy dodać same sparzone rodzynki :)
Przepis pochodzi od mojej Teściowej i jest świetny :)Biszkopt kakaowy:6 jajek kat.01 ½ szklanki cukru1 ½ szklanki mąki1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia1 czubata łyżka kakaoKrem:2 budynie czekoladowe750ml mleka1 płaska łyżka mąki pszennej1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej2/3 szklanki cukru200g miękkiego masła 82%Polewa:200g czekolady (deserowej lub pomieszanej mlecznej i gorzkiej)100g masła 82%Dodatkowo:1 dżem (około 400g) jabłkowy, porzeczkowy lub inny :)400 - 500g rodzynekOkoło 1 ½ szklanki rumu (wódki lub spirytusu)Rodzynki przelewamy wrzątkiem, a następnie przekładamy do słoika i zalewamy rumem lub innym alkoholem, zakręcamy szczelnie i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, by wchłonęły %. Najlepiej rodzynki przygotować dzień przed pieczeniem ciasta.Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem.Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, około 25 – 30 minut.Odlewamy około 150ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie i obie mąki. Jeśli kolor jest zbyt jasny, można dodać łyżkę kakao. Resztę mleka zagotowujemy, po czym dodajemy do niego cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy w zimne miejsce, by wystygł. Najlepiej przykryć go pokrywką, pozostawiając małą szczelinę, by para miała częściowe ujście.Z wystudzonego budyniu wylewamy wodę, jeśli się zabrała. Następnie miksujemy miękkie masło i stopniowo dodajemy do niego niewielkie ilości budyniu, cały czas miksując. Gotowy krem powinien mieć gładką, jednolitą konsystencję.Wystudzony biszkopt przekrawamy poziomo na dwie równe części, a następnie dolną warstwę smarujemy równomiernie dżemem, na który nakładamy 2/3 kremu budyniowego i przykrywamy biszkoptem.Z rodzynek odsączamy alkohol i nasączamy nim wierzch ciasta, po czym smarujemy go pozostałym kremem budyniowym.Czekolady łamiemy na mniejsze części, po czym rozpuszczamy je w kąpieli wodnej (tzn. umieszczamy je nad garnkiem z gorącą wodą, w taki sposób by naczynie z czekoladą nie stykało się bezpośrednio z gorącą wodą, w innym razie czekolada może nam się zwarzyć i całą czynność będziemy musieć powtórzyć jeszcze raz z nową czekoladą). Gdy czekolada będzie płynna dodajemy do niej masło i ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Do płynnej polewy dodajemy odsączone rodzynki. Całość mieszamy, by była jednolita i pozostawiamy, by przestygła, a następnie zimną masę rodzynkowo – czekoladową wykładamy na wierz ciasta i rozprowadzamy równomiernie.Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na co najmniej 2 godziny przed serwowaniem na stół, a najlepiej zrobić je dzień wcześniej, będzie wtedy miały dużo ciekawszą konsystencję i lepiej się kroi :)
R E K L A M A