ßßß
Ten rodzaj ziemniaków zawsze ratuje mój dzień kiedy w lodówce znajduje się nie to na co ma się ochotę. Wszystko pozaczynane i nic nie zjedzone do końca. Zawsze zostaje się resztka kiełbasy, jakiś plaster szynki czy kawałek zółtego lub białego sera. Przyrządziłam ta potrawę z szacunku do mojej Babci, która potrafiła z niczego zrobić coś :))) ...bo przecież niczego nie wolno zmarnować.składniki:(czym chata bogata)ziemniakijakaś kiełbasa, szynka, boczekmasłotwarógpomidoryolej z oliwkinatka pietruszki,seleracytrynowy tymianŚwierzy rozmarynczosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, wg uznania ulubione przyprawy.przyrządzanie:Ugotować ziemniaki w mundurkach
Podczas ich gotowania do masła dodajemy zduszony czosnek i s ó l, do białego twarogu - zioła , sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki .Następnie przygotowujemy sos, którym posmarujemy przekrojone na pół ziemniaki:wszystkie zioła, czosnek, sól, pieprz łączymy z oliwa z oliwek
Następnie kroimy i układamy na ziemniakach plastry szynki, pomidorów i posypujemy ziołami
solimy, pieprzymy i wstawiamy na ok. 30 min do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
Podajemy z ziołowym masłem i twarogiem
Smacznego :))