Wykonanie
Ten rodzaj
ziemniaków zawsze ratuje mój dzień kiedy w lodówce znajduje się nie to na co ma się ochotę. Wszystko pozaczynane i nic nie zjedzone do końca. Zawsze zostaje się resztka
kiełbasy, jakiś plaster
szynki czy kawałek
zółtego lub
białego sera. Przyrządziłam ta potrawę z szacunku do mojej Babci, która potrafiła z niczego zrobić coś :))) ...bo przecież niczego nie wolno zmarnować.składniki:(czym chata bogata)
ziemniakijakaś
kiełbasa,
szynka,
boczekmasłotwarógpomidoryolej z
oliwkinatka pietruszki,
seleracytrynowy tymianŚwierzy
rozmarynczosnek,
sól,
pieprz, świeża
bazylia,
majeranek, wg uznania ulubione
przyprawy.przyrządzanie:Ugotować
ziemniaki w mundurkach
Podczas ich gotowania do
masła dodajemy zduszony
czosnek i s ó l, do białego
twarogu -
zioła ,
sól i
pieprz. Odstawiamy do lodówki .Następnie przygotowujemy sos, którym posmarujemy przekrojone na pół
ziemniaki:wszystkie
zioła,
czosnek,
sól,
pieprz łączymy z
oliwa z oliwekNastępnie kroimy i układamy na ziemniakach plastry
szynki,
pomidorów i posypujemy
ziołamisolimy,
pieprzymy i wstawiamy na ok. 30 min do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
Podajemy z
ziołowym masłem i
twarogiemSmacznego :))