ßßß Cookit - przepis na Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki "Britain's favourite food", którą otrzymałam od przyjaciółki zza wielkiej wody :) W książce jest tak wiele smacznych przepisów, że aż ciężko się im oprzeć nawet oglądając kartkę za kartką. Bruschetta to świetna propozycja na wieczory ze znajomymi, można przygotować je wspólnie, będzie zabawniej. Zapraszam! :)
SKŁADNIKI: (dla 4 osób)
- duża wiejska bagietka lub ciabatta (trzeba wyliczyć by wystarczyło na daną ilość osób)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka siekanej bazylii
- 4 duże pomidory
- łyżka koncentratu pomidorowego /ja pominęłam
- 8 przekrojonych na pół czarnych oliwek
- 55g mozzarelli (u mnie z zalewy)
- sól i pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzej piekarnik, pieczywo przekrój na 8 równych części. Lekko podpiecz je w piekarniku. Masło utrzyj z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną bazylią, posmaruj nim podpieczone pieczywo. Umyte pomidory pokrój w kostkę, podsmaż je z koncentratem na łyżce oliwy i dopraw solą i pieprzem (ja dodatkowo dodałam czosnek i bazylię). Teraz pomidory wyłóż na pieczywo. Na każdej części połóż połowę oliwki i plasterek mozzarelli. Podpiecz 1-2 min w piekarniku na górnej półce aż ser się rozpuści. Udekoruj bazylią, smacznego!
My dodatkowo dodaliśmy po plasterku kiełbasy chorizo.
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/11/bruschetta-z-pomidorami-i-mozzarella.html