Wykonanie
Przepis pochodzi z książki "Britain's favourite food", którą otrzymałam od przyjaciółki zza wielkiej
wody :) W książce jest tak wiele smacznych przepisów, że aż ciężko się im oprzeć nawet oglądając kartkę za kartką. Bruschetta to świetna propozycja na wieczory ze znajomymi, można przygotować je wspólnie, będzie zabawniej. Zapraszam! :)
SKŁADNIKI: (dla 4 osób)- duża wiejska
bagietka lub ciabatta (trzeba wyliczyć by wystarczyło na daną ilość osób)- 4 ząbki
czosnku- 2 łyżki
masła- 1 łyżka siekanej
bazylii- 4 duże
pomidory- łyżka
koncentratu pomidorowego /ja pominęłam- 8 przekrojonych na pół czarnych
oliwek- 55g
mozzarelli (u mnie z zalewy)-
sól i
pieprz- świeża
bazylia do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:Nagrzej piekarnik,
pieczywo przekrój na 8 równych części. Lekko podpiecz je w piekarniku.
Masło utrzyj z przeciśniętym
czosnkiem i posiekaną
bazylią, posmaruj nim podpieczone
pieczywo. Umyte
pomidory pokrój w kostkę, podsmaż je z koncentratem na łyżce
oliwy i dopraw
solą i
pieprzem (ja dodatkowo dodałam
czosnek i
bazylię). Teraz
pomidory wyłóż na
pieczywo. Na każdej części połóż połowę
oliwki i plasterek
mozzarelli. Podpiecz 1-2 min w piekarniku na górnej półce aż
ser się rozpuści. Udekoruj
bazylią, smacznego!My dodatkowo dodaliśmy po plasterku
kiełbasy chorizo.