ßßß
 
            
        
 Spacerując z mężusiem i siostrzyczk ą po paryskim Chanselise, odkryłam w jednej z restauracji posmarowane kromki chleba smalcem. Przypomniał nam się smalczyk naszej kochanej Babunini. Nabraliśmy smaku na uśmiechające się do nas posmarowane kromy. Niestety... cena jednej kromki ze smalczykiem kosztowała 16 euro. Szok, który wyleczyłam własną domowa produkcja.
Spacerując z mężusiem i siostrzyczk ą po paryskim Chanselise, odkryłam w jednej z restauracji posmarowane kromki chleba smalcem. Przypomniał nam się smalczyk naszej kochanej Babunini. Nabraliśmy smaku na uśmiechające się do nas posmarowane kromy. Niestety... cena jednej kromki ze smalczykiem kosztowała 16 euro. Szok, który wyleczyłam własną domowa produkcja. Składniki- 1kg boczku (jeśli ktoś lubi tłustszy można zrobić z podgardla lub słoniny z dodatkiem boczku lub podgardla)- 1-2 drobno pokrojone cebule- 2 ząbki czosnki- sól- pieprz- majeranek- rozmaryn- mleko- można dodać również jabłko na koniec gotowaniaPrzygotowanie :S łoninę, boczek kroj ę w niewielką kostkę
Składniki- 1kg boczku (jeśli ktoś lubi tłustszy można zrobić z podgardla lub słoniny z dodatkiem boczku lub podgardla)- 1-2 drobno pokrojone cebule- 2 ząbki czosnki- sól- pieprz- majeranek- rozmaryn- mleko- można dodać również jabłko na koniec gotowaniaPrzygotowanie :S łoninę, boczek kroj ę w niewielką kostkę



 Na patelnię wrzucam słoninę i podgrzewam aż wyraźnie wytopi się z niej tłuszcz. Uwaga może pryskać! Pamiętajcie, że ani patelnia, ani łyżka ani cokolwiek innego nie może mieć śladów wody!!!
Na patelnię wrzucam słoninę i podgrzewam aż wyraźnie wytopi się z niej tłuszcz. Uwaga może pryskać! Pamiętajcie, że ani patelnia, ani łyżka ani cokolwiek innego nie może mieć śladów wody!!!
 Jak już kawałki słoniny są niewielkie i lekko złociste to dodaję po chwili boczek.Uwaga! jeśli chcecie mieć mniej skwarek i bardziej prosty smalec to możecie poczekać aż skwarki ze słoniny się mocno ze złocą i przelać do miseczek. Jak chcecie więcej skwarek to dodajcie pokrojone mięso jak w tym przepisie.
Jak już kawałki słoniny są niewielkie i lekko złociste to dodaję po chwili boczek.Uwaga! jeśli chcecie mieć mniej skwarek i bardziej prosty smalec to możecie poczekać aż skwarki ze słoniny się mocno ze złocą i przelać do miseczek. Jak chcecie więcej skwarek to dodajcie pokrojone mięso jak w tym przepisie.
 Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem dodajemy cebule i zmiażdżone ząbki czosnku.
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem dodajemy cebule i zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajmy odrobinę mleka,które doda mu ładnego mlecznego koloru
Dodajmy odrobinę mleka,które doda mu ładnego mlecznego koloru
 Po chwili zdejmujemy z ognia i wlewamy w słoiczki lub pudełeczka.
Po chwili zdejmujemy z ognia i wlewamy w słoiczki lub pudełeczka.
 Zamknięty w słoiczku może być przechowywany nawet kilka miesięcy .Podaję z pajdą chleba, ogórkiem kiszonym, papryką, cebulą Posypuj ę pieprzem lub solą .S macznego :)))
Zamknięty w słoiczku może być przechowywany nawet kilka miesięcy .Podaję z pajdą chleba, ogórkiem kiszonym, papryką, cebulą Posypuj ę pieprzem lub solą .S macznego :)))