ßßß
Składniki:jedna pokaźna posiekana cebula7 ząbków czosnku również posiekanych2 puszki po 400 g pomidorów (lub też zamiennie latem świeże)250 ml czerwonego octu winnego1 szklanka brązowego cukru ( zamiennie stosować można miód )1 łyżeczka sosu Worcestershire1 łyżka sosu sojowego2 łyżki musztardy dijońskiej1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka kminu rzymskiego1 łyżeczka kminku1 łyżeczk nasion kolendry1 łyżeczka tartej gałki muszkatałowej1 1/2 łyżeczki chili w proszkuoliwa z oliwek
Przygotowanie:Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodejemy cebulę i smażymy do miękkości. W między czasie obieramy i drobno siekamy ząbki czosnku. Kminek, nasiona kolendry wkładamy do moździerza i rozdrabniamy na niezbyt drobny proszek a następnie dodajemy pozostałe przyprawy. Gdy cebula zmięknie dodajemy posiekany czosnek, wlewamy pomidory dodajemy przyprawy oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko dokładnie i pozwalamy się gotować na wolnym ogniu do czasu aż sos zredukuję się o połowę. Pamiętamy oczywiście by co jakiś czas przemieszać sos. Gdy zredukuje się mniej więcej o połowę przekładamy do miseczek, studzimy i podajemy.Możemy również przełożyć gorący sos do dokładnie umytych i sparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Tak zasłoikowany sos możemy wykorzystać w późniejszym terminie a przechowujemy go oczywiście w chłodnym i ciemnym miejscu.Smacznego Głodomory !!!
A jak się Tobie podoba przepis?Zapraszam do pozostawienia komentarza.Incoming search terms:sos barbecuekarkówka w sosie barbecueprzyprawa barbecuedobry przepis na przyprawę berbecue