By MagicPot, 2 stycznia 2016Swój pierwszy domowy sos barbecue przygotowałam gdy robiłam wołowinę w tym sosie. Rzadko kiedy w przeszłości jadłam ten sos nawet z grilowanymi rzeczami – ale tym razem przepełniona dużym optymizmem wydawał mi się idealnie pasujący.500g pomidorów lub około 300g przecieru pomidorowegołyżka oliwypół cebulidwa ząbki czosnku2 łyżki sosu sojowego ciemny3 łyżki octu winnego (1/4 szklanki)dwie łyżki miodu naturalnegoprzyprawy: po ćwiartce łyżeczki chili w proszku, cynamonu, świeżo tartej gałki muszkatałowej, imbiru i pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonejNie dysponowałam świeżymi pomidorami więc zastąpiłam je przecierem pomidorowym, lecz jeżeli macie pomidory to należy je wpierw sparzyć i porządnie zblenderować.Następnie obrałam cebulę i czosnek i drobno posiekałam.Do średniego garnka wlałam oliwę i po podgrzaniu wrzuciłam cebulę z czosnkiem i smażyłam do czasu aż były miękkie. W przypadku smażenia czosnku należy dość często mieszać by czosnek nie przywarł i nie przypalił się.Następnie dodałam przecier pomidorowy, sos sojowy i ocet winny i wszystko dokładnie wymieszałam.Pozostawiamy na małym ogniu by conajmniej połowa odparowała. Należy zamieszać od czasu by nam sos nie przywarł.Następnie dodałam miód i gotowałam jeszcze przez około 20 minut często mieszając by nic nie przywarło.Na koniec dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.Domowy sos barbecue gotowy i można podawać.Smacznego!Polecam inne przepisy na domowe sosy: