ßßß
Składniki (dla 4 osób):makaron sojowygrzyby Mun – ok 15 gświeża chilicebula dymka (a właściwie zielona jej część)jedno jajko4 łyżki ciemnego sosu sojowego2-3 limonki (można zastąpić jedną dużą cytryną)2 łyżki mąki ziemniaczanej2 l bulionu drobiowego (najlepiej własnej produkcji)250 g piersi kurczaka1 duża marchew1/2 dużej czerwonej paprykiok 25 g pędów bambusa3 łyżki przyprawy 5 smaków
Przygotowanie:Do garnka wlewamy 2 litry bulionu drobiowego, wkładamy umyte i oczyszczone piersi kurczaka i gotujemy ok 15 minut aby mięso nie było surowe. W tym czasie zalewamy gorącą wodą grzyby Mun i pozostawiamy by się namoczyły. Oczyszczamy marchewkę i kroimy ją w cienkie słupki, czerwoną paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Pokrojone warzywa wraz z pędami bambusa dodajemy do bulionu. Odsączamy grzyby, kroimy w paseczki i również dodajemy do zupy. Dosypujemy trzy łyżki przprawy 5 smaków, dodajemy sos sojowy i pozwalamy się gotowac na wolnym ogniu kilka minut. Nastepnie wyjmujemy mięso i odkładamy na bok. Dodajemy do zupy sok z limonek (lub cytryny), cały czas mieszając wlewamy jedno rozbełtane jajko. Dwie płaskie łyżki mąki ziemniaczanej łączymy z odrobiną zimnej wody poczym również mieszając zupę wlewamy do garnka. Powinniśmy osiągnąć konsystencje bardzo rzadkiego kiślu.Kurczaka kroimy pod skosem w cienkie plasterki. Siekamy zieloną część dymki oraz chili.Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli najczęściej wygląda to tak, że przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na 3 minuty. Następnie odsączamy, kroimy na mniejsze porcje i przekładamy do miseczek.Wlewamy zupę, dodajemy mięso, ozdabiamy dymką i chili…i…pałaszujemy ze smakiem czując jak robi nam sie ciepło i przyjemnie:)Smacznego!!!
A jak się Tobie podoba przepis?Zapraszam do pozostawienia komentarza.Incoming search terms:zupa azjatyckazupa słodko pikantnazupa pikantnazupa słodko pikantna przepispikantna zupaazjatycka zupazupa chińska słodko kwaśnapikantna zupa chińska