ßßß Cookit - przepis na KWAŚNO-PIKANTNA ZUPA W STYLU AZJATYCKIM

KWAŚNO-PIKANTNA ZUPA W STYLU AZJATYCKIM

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak dla Was ale kuchnia azjatycka jest jedną z moich ulubionych. Bogactwo smaków i aromoatów, świeżość produktów i jaskrawość kolorów. Taką zupę bardzo często kosztuję w pewnej chińskiej knajpce gdzie biorę ją na przystawkę. Starałem się ją odwzorować ale jak zwykle, zaszalałem nieco i wszyło coś podobnego..ale innego. Polecam te zupę na dni takie jak dziś, deszczowe i chłodne. Nic tak dobrze nie rozgrzewa oraz nie poprawia nastroju jak aromatyczna, kolorowa strawa w postaci płynnej zwana potocznie zupą. Polecam.
Składniki (dla 4 osób):
makaron sojowy
grzyby Mun – ok 15 g
świeża chili
cebula dymka (a właściwie zielona jej część)
jedno jajko
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2-3 limonki (można zastąpić jedną dużą cytryną)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 l bulionu drobiowego (najlepiej własnej produkcji)
250 g piersi kurczaka
1 duża marchew
1/2 dużej czerwonej papryki
ok 25 g pędów bambusa
3 łyżki przyprawy 5 smaków
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 2 litry bulionu drobiowego, wkładamy umyte i oczyszczone piersi kurczaka i gotujemy ok 15 minut aby mięso nie było surowe. W tym czasie zalewamy gorącą wodą grzyby Mun i pozostawiamy by się namoczyły. Oczyszczamy marchewkę i kroimy ją w cienkie słupki, czerwoną paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Pokrojone warzywa wraz z pędami bambusa dodajemy do bulionu. Odsączamy grzyby, kroimy w paseczki i również dodajemy do zupy. Dosypujemy trzy łyżki przprawy 5 smaków, dodajemy sos sojowy i pozwalamy się gotowac na wolnym ogniu kilka minut. Nastepnie wyjmujemy mięso i odkładamy na bok. Dodajemy do zupy sok z limonek (lub cytryny), cały czas mieszając wlewamy jedno rozbełtane jajko. Dwie płaskie łyżki mąki ziemniaczanej łączymy z odrobiną zimnej wody poczym również mieszając zupę wlewamy do garnka. Powinniśmy osiągnąć konsystencje bardzo rzadkiego kiślu.
Kurczaka kroimy pod skosem w cienkie plasterki. Siekamy zieloną część dymki oraz chili.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli najczęściej wygląda to tak, że przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na 3 minuty. Następnie odsączamy, kroimy na mniejsze porcje i przekładamy do miseczek.
Wlewamy zupę, dodajemy mięso, ozdabiamy dymką i chili…i…pałaszujemy ze smakiem czując jak robi nam sie ciepło i przyjemnie:)
Smacznego!!!
A jak się Tobie podoba przepis?
Zapraszam do pozostawienia komentarza.
Incoming search terms:
zupa azjatycka
zupa słodko pikantna
zupa pikantna
zupa słodko pikantna przepis
pikantna zupa
azjatycka zupa
zupa chińska słodko kwaśna
pikantna zupa chińska
Źródło:http://glodomorek.com.pl/kwasno-pikantna-zupa-w-stylu-azjatyckim