Wykonanie
Nie wiem jak dla Was ale kuchnia azjatycka jest jedną z moich ulubionych. Bogactwo smaków i aromoatów, świeżość produktów i jaskrawość kolorów. Taką zupę bardzo często kosztuję w pewnej chińskiej knajpce gdzie biorę ją na przystawkę. Starałem się ją odwzorować ale jak zwykle, zaszalałem nieco i wszyło coś podobnego..ale innego. Polecam te zupę na dni takie jak dziś, deszczowe i chłodne. Nic tak dobrze nie rozgrzewa oraz nie poprawia nastroju jak aromatyczna, kolorowa strawa w postaci płynnej zwana potocznie zupą. Polecam.
Składniki (dla 4 osób):
makaron sojowygrzyby Mun – ok 15 gświeża
chilicebula dymka (a właściwie zielona jej część)jedno
jajko4 łyżki ciemnego
sosu sojowego2-3
limonki (można zastąpić jedną dużą
cytryną)2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 l
bulionu drobiowego (najlepiej własnej produkcji)250 g
piersi kurczaka1 duża
marchew1/2 dużej
czerwonej paprykiok 25 g
pędów bambusa3 łyżki
przyprawy 5 smakówPrzygotowanie:Do garnka wlewamy 2 litry
bulionu drobiowego, wkładamy umyte i oczyszczone
piersi kurczaka i gotujemy ok 15 minut aby
mięso nie było surowe. W tym czasie zalewamy gorącą
wodą grzyby Mun i pozostawiamy by się namoczyły. Oczyszczamy
marchewkę i kroimy ją w cienkie słupki,
czerwoną paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Pokrojone warzywa wraz z
pędami bambusa dodajemy do
bulionu. Odsączamy
grzyby, kroimy w paseczki i również dodajemy do zupy. Dosypujemy trzy łyżki
przprawy 5 smaków, dodajemy
sos sojowy i pozwalamy się gotowac na wolnym ogniu kilka minut. Nastepnie wyjmujemy
mięso i odkładamy na bok. Dodajemy do zupy sok z
limonek (lub
cytryny), cały czas mieszając wlewamy jedno rozbełtane
jajko. Dwie płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej łączymy z odrobiną zimnej
wody poczym również mieszając zupę wlewamy do garnka. Powinniśmy osiągnąć konsystencje bardzo rzadkiego kiślu.
Kurczaka kroimy pod skosem w cienkie plasterki. Siekamy zieloną część
dymki oraz
chili.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli najczęściej wygląda to tak, że przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na 3 minuty. Następnie odsączamy, kroimy na mniejsze porcje i przekładamy do miseczek.Wlewamy zupę, dodajemy
mięso, ozdabiamy
dymką i
chili…i…pałaszujemy ze smakiem czując jak robi nam sie ciepło i przyjemnie:)Smacznego!!!
A jak się Tobie podoba przepis?Zapraszam do pozostawienia komentarza.Incoming search terms:zupa azjatyckazupa słodko pikantnazupa pikantnazupa słodko pikantna przepispikantna zupaazjatycka zupazupa chińska słodko kwaśnapikantna zupa chińska