Wykonanie
Całkiem, całkiem jak na pierwsze, piętrowe ciasto. Mocno
kakaowe, z
alkoholową nutą. Ciasto jest dość puszyste, jednak nie można zapomnieć o nasączeniu dolnego blatu ciasta- ogólny rezultat będzie wtedy dość suchy. Wydaje mi się, że najlepiej będzie smakować oblane
gorzką czekoladą albo obsypane chmurką
kakao.



ciasto:3 szklanaki
mąki1/2 szklanki gorzkiego
kakaoszklanka
cukru2 płaskie łyżeczki
sodyszczypta
soliszklanka
oleju2 łyżki
octułyżeczka ekstraktu
waniliowegoszklanka
mlekakrem:200 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
cukru pudru200 g
serka mascarpone1/2 szklanki schłodzonej kremówki3/4 szklanki
wódki200 g suszonych
śliwekponcz:3 łyżki
wódki1/4 szklanki
wody
Poprzedniego dnia:
Śliwki namoczyć w 1/2 szklanki
wódki. Suche składniki ciasta wymieszać, dodać mokre. Masę wlać do tortownicy (średnica 18 cm), piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przez ten czas przygotować krem :
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, przestudzić, wymieszać z
serkiem. Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Obie masy wymieszać, dodać pozostałą
wódkę i posiekane
śliwki, ponownie połączyć. Wystudzone ciasto przepołowić, nasączyć ponczem posmarować 2/3 kremu, resztą wygładzić rant. Chłodzić 2- 4 godziny. Podawać oblane
czekoladą lub opruszone
kakao. Smacznego!