ßßß Cookit - przepis na Tort Pijana śliwka- bez jajek

Tort Pijana śliwka- bez jajek

nazwa

Wykonanie

Całkiem, całkiem jak na pierwsze, piętrowe ciasto. Mocno kakaowe, z alkoholową nutą. Ciasto jest dość puszyste, jednak nie można zapomnieć o nasączeniu dolnego blatu ciasta- ogólny rezultat będzie wtedy dość suchy. Wydaje mi się, że najlepiej będzie smakować oblane gorzką czekoladą albo obsypane chmurką kakao.
ciasto:
3 szklanaki mąki
1/2 szklanki gorzkiego kakao
szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
szklanka oleju
2 łyżki octu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szklanka mleka
krem:
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
200 g serka mascarpone
1/2 szklanki schłodzonej kremówki
3/4 szklanki wódki
200 g suszonych śliwek
poncz:
3 łyżki wódki
1/4 szklanki wody
Poprzedniego dnia: Śliwki namoczyć w 1/2 szklanki wódki. Suche składniki ciasta wymieszać, dodać mokre. Masę wlać do tortownicy (średnica 18 cm), piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przez ten czas przygotować krem : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, wymieszać z serkiem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Obie masy wymieszać, dodać pozostałą wódkę i posiekane śliwki, ponownie połączyć. Wystudzone ciasto przepołowić, nasączyć ponczem posmarować 2/3 kremu, resztą wygładzić rant. Chłodzić 2- 4 godziny. Podawać oblane czekoladą lub opruszone kakao. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/08/tort-pijana-sliwka-bez-jajek.html