ßßß Cookit - przepis na Czekoladowiec- ciasto bez jajek

Czekoladowiec- ciasto bez jajek

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto bez jajek- czekoladowiec. Składa się z kakaowych blatów ciasta, śmietankowego kremu niczym panna cotta i czekoladowej polewy. Ciasto nasączyłam ponczem z alkoholem, więc ma bardziej wyraźny smak, wyostrzona jest też czekoladowa nuta. Tak jak stefanka, im dłużej jest chłodzone, tym lepiej smakuje!
ciasto:
1,5 szklanki mąki
4 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka octu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka
krem:
150 g serka mascarpone
200 g kremówki
płaska łyżeczka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
opcjonalnie: łyżeczka esencji waniliowej
poncz:
1/4 szklanki wrzątku
łyżeczka kawy
2 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżeczki wódki
polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki kremówki
łyżeczka masła
Suche składniki połączyć w misce, dodać mokre, wymieszać. Podzielić na 4 równe części (u mnie każda ważyła -przed upieczeniem- około 130 g). Każdą z nich kolejno piec 15- 20 w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Mascarpone zmiksować z kremówką i esencją waniliową tak, by powstała gęsta masa. Żelatyną rozpuścić we wrzątku, wystudzić i wymieszać z przygotowanym wcześniej kremem. Całością przekładać czekoladowe blaty. Chłodzić 4- 12 godzin.
Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać tak, by powstała lśniąca masa. Ciasto polać polewą przed podaniem. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/11/czekoladowiec-ciasto-bez-jajek_9889.html