ßßß
 
            
         ciasto:1,5 szklanki mąki4 łyżki kakao3/4 szklanki cukru3/4 łyżeczki sodyszczypta soli1/2 szklanki oleju1 łyżeczka octułyżeczka ekstraktu waniliowego1 szklanka mlekakrem:150 g serka mascarpone200 g kremówkipłaska łyżeczka żelatyny1/4 szklanki wrzątkuopcjonalnie: łyżeczka esencji waniliowejponcz:1/4 szklanki wrzątkułyżeczka kawy2 łyżeczki gorzkiego kakao2 łyżeczki wódkipolewa:100 g gorzkiej czekolady1/3 szklanki kremówkiłyżeczka masła
ciasto:1,5 szklanki mąki4 łyżki kakao3/4 szklanki cukru3/4 łyżeczki sodyszczypta soli1/2 szklanki oleju1 łyżeczka octułyżeczka ekstraktu waniliowego1 szklanka mlekakrem:150 g serka mascarpone200 g kremówkipłaska łyżeczka żelatyny1/4 szklanki wrzątkuopcjonalnie: łyżeczka esencji waniliowejponcz:1/4 szklanki wrzątkułyżeczka kawy2 łyżeczki gorzkiego kakao2 łyżeczki wódkipolewa:100 g gorzkiej czekolady1/3 szklanki kremówkiłyżeczka masła

 Suche składniki połączyć w misce, dodać mokre, wymieszać. Podzielić na 4 równe części (u mnie każda ważyła -przed upieczeniem- około 130 g). Każdą z nich kolejno piec 15- 20 w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Mascarpone zmiksować z kremówką i esencją waniliową tak, by powstała gęsta masa. Żelatyną rozpuścić we wrzątku, wystudzić i wymieszać z przygotowanym wcześniej kremem. Całością przekładać czekoladowe blaty. Chłodzić 4- 12 godzin.Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać tak, by powstała lśniąca masa. Ciasto polać polewą przed podaniem. Smacznego!
Suche składniki połączyć w misce, dodać mokre, wymieszać. Podzielić na 4 równe części (u mnie każda ważyła -przed upieczeniem- około 130 g). Każdą z nich kolejno piec 15- 20 w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Mascarpone zmiksować z kremówką i esencją waniliową tak, by powstała gęsta masa. Żelatyną rozpuścić we wrzątku, wystudzić i wymieszać z przygotowanym wcześniej kremem. Całością przekładać czekoladowe blaty. Chłodzić 4- 12 godzin.Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać tak, by powstała lśniąca masa. Ciasto polać polewą przed podaniem. Smacznego!