Wykonanie
Kuchnię indyjską uwielbiam głównie ze względu na dużą obecność warzyw i specyficzne
przyprawy. A moją ulubioną jest
garam masala. Ta
przyprawa to w zasadzie cała mieszanka różnych składników:
kardamonu,
pieprzu,
kolendry,
kminu,
goździków,
cynamonu,
chilli,
liści laurowych i
gałki muszkatołowej, więc w zasadzie można ją przygotować samemu w domu. I czasem tak robię, ale jednocześnie uważam, że najprawdziwszy smak potrawy z konkretnego
kraju, danej kuchni narodowej, mogą zapewnić jedynie oryginalne
przyprawy.Tylko skąd wziąć oryginalną
masalę.... można np. wybrać się w daleką podróż. Ale jeśli akurat w tej chwili wycieczka do Azji leży poza naszym zasięgiem, można
mieć szczęście i wygrać
masalę na blogu kogoś, kto akurat był w Nepalu. Wybrałam drugą opcję i tym sposobem najprawdziwsza
garam masala trafiła do mych rąk. Wybrałam to za dużo powiedziane, trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno ;) ale tak czy siak mam paczuszkę z tą pachnącą
przyprawą, którą przysłała mi Centka .Tym sposobem mogłam przygotować warzywa
garam masala.Składniki:- 2
cebule- 4 duże
ziemniaki- 2
marchewki- puszka
pomidorów-
groszek zielony- puszka
kukurydzy-
garam masala-
oliwaPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę a następnie wrzucamy na gorącą
oliwę, aby się zeszkliła.
Ziemniaki i
marchewkę również kroimy w kostkę i gotujemy w gorącej wodzie przez około 10 minut. Odsączamy, wrzucamy na patelnię i dusimy razem z
cebulą około 5 minut. Dodajemy
pomidory,
groszek,
kukurydzę i wszystko razem dusimy jeszcze około 20 minut. Pod koniec dodajemy
garam masalę i jeszcze chwilę podsmażamy.Smacznego!