Wykonanie
Wczoraj dostałam sporą ilość pokrzywy. Świeżo zebranej :) Poprzednim razem użyłam jej w
sałatce (jako dodatek do dania tutaj), dzisiaj pokrzywa trafiła do zupy. Ciężko powiedzieć ile jej dokładnie użyłam - myślę, że ok. 2-3 szkl (luźno wrzuconej). Wydaje mi się jednak, że ilość jest dowolna; bez względu na to czy będzie jej więcej czy mniej, zupa i tak będzie dobra! U nas zniknęła cała, a zwykle zostaje nam trochę na następny dzień :)Składniki (na 5-6 porcji):1
cebula, pokrojona w kostkę2 małe
marchewki, pokrojone w półplasterki1 mały
korzeń pietruszki, pokrojony w półplasterki4-5
ziemniaków, pokrojonych w kostkęliście pokrzywyok. 2,5l wrzątku2 łyżki
oliwyprzyprawy:
sól morska,
pieprz cayenne,
lubczyk,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek,
kurkumaCebulę zeszkliłam na
oliwie, dodałam pozostałe warzywa, chwilę razem dusiłam po czym zalałam je wrzątkiem. Dodałam
przyprawy i gotowałam ok. 15 minut.Pokrzywę przepłukałam, zalałam gorącą zupą i zmiksowałam w blenderze. Dodałam do zupy.