ßßß
Wczoraj dostałam sporą ilość pokrzywy. Świeżo zebranej :) Poprzednim razem użyłam jej w sałatce (jako dodatek do dania tutaj), dzisiaj pokrzywa trafiła do zupy. Ciężko powiedzieć ile jej dokładnie użyłam - myślę, że ok. 2-3 szkl (luźno wrzuconej). Wydaje mi się jednak, że ilość jest dowolna; bez względu na to czy będzie jej więcej czy mniej, zupa i tak będzie dobra! U nas zniknęła cała, a zwykle zostaje nam trochę na następny dzień :)Składniki (na 5-6 porcji):1 cebula, pokrojona w kostkę2 małe marchewki, pokrojone w półplasterki1 mały korzeń pietruszki, pokrojony w półplasterki4-5 ziemniaków, pokrojonych w kostkęliście pokrzywyok. 2,5l wrzątku2 łyżki oliwyprzyprawy: sól morska, pieprz cayenne, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kurkumaCebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam pozostałe warzywa, chwilę razem dusiłam po czym zalałam je wrzątkiem. Dodałam przyprawy i gotowałam ok. 15 minut.Pokrzywę przepłukałam, zalałam gorącą zupą i zmiksowałam w blenderze. Dodałam do zupy.