Wykonanie
Domowych imprez, świąt etc. nie wyobrażam sobie bez kilku rzeczy:
jajek w
majonezie ze
szczypiorkiem,
jajek faszerowanych na ciepło, a także tej oto, sałatki jarzynowej. Pewnie dlatego, że od kiedy pamiętam, na swoje imprezy przygotowywali takie potrawy, moi rodzice. Robili też "nóżki w galarecie", ale to akurat tradycja, której kultywować nie zamierzam. Nóżki brzmią tak samo "pysznie" jak flaki, albo ozorki, jak coś co miałabym zjeść za karę, odsiadując wyrok w boliwijskim więzieniu za przemyt kokainy.Zostańmy więc przy
sałatce jarzynowej. W moim domu żadna
sałatka nie mogła wyjechać na stół bez odpowiednich ozdób. Tak, jakby za brak różyczki wydłubanej z
marchewki groziła inspekcja sanepidu. Kiedyś irytowało mnie to strasznie. Dziś już nie tak bardzo.Ale do sedna. Żadnej rewolucji w tym nie ma, ale lubię ten smak... Oto przepis:Składniki:- 3
marchewki- 2
pietruszki- mały
seler- puszka
czerwonej fasoli- 2 średnie
ziemniaki- puszka
kukurydzy- puszka
zielonego groszku- 3
ogórki kiszone- kawałek białej część
pora- opcjonalnie mały słoik
grzybów marynowanych- sporo
majonezu,
sałatka nie może być za sucha-
sól i
pieprzPrzygotowanie:
Marchewkę,
pietruszkę,
seler,
ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy odsączony
groszek,
fasolę i
kukurydzę oraz pokrojone
ogórki.
Por kroimy w miarę drobno i również dodajemy do pozostałych warzyw.Łączymy wszystko dokładnie z
majonezem i dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Przekładamy do salaterki, przykrywamy warstwą
majonezu i ewentualnie dekorujemy.Smacznego!!