ßßß
- ¾ szklanki kaszy jaglanej- 1,5 szklanki bulionu (samodzielnie wcześniej przygotowanego)- 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny, najlepiej nie siarkowanych (można dać więcej)- 1 mała marchewka- ¼ czerwonej cebuli- natka pietruszki- ok. 1/4 szklanki ciecierzycySos:- ¼ szklanki oliwy z oliwek- 3 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka zmielonego kminku- 1 ząbek czosnku- sól, pieprz do smakuCiecierzycę przesypujemy do garnuszka i zalewamy szklanką wody. Odstawiamy na ok. 8 godzin do namoczenia, a następnie gotujemy, aż będzie krucha.Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie w sitku, po czym gotujemy ją w bulionie warzywny razem z rodzynkami (lub żurawiną), a następnie studzimy.Marchew obieramy i trzemy na tarce o największych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy z kaszą i soczewicą.Składniki sosu łączymy w miseczce, dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku.Wszystko jeszcze raz mieszamy i sałatka jest gotowa do podania.Smacznego!