ßßß Cookit - przepis na Gryczano-razowe pierogi "Lucyfera" z zieloną soczewicą

Gryczano-razowe pierogi "Lucyfera" z zieloną soczewicą

nazwa

Wykonanie

A tak na marginesie - jakiś miesiąc temu, znajoma pani z Mielnika powiedziała mi, że z jakiejś tam okazji, musiała ulepić sto pierogów. Zrobiłam wielkie oczy i pomyślałam, że ja to nigdy w życiu nie byłabym w stanie zrobić takiej ich ilości. Z okazji "jednodniowej restauracji" ulepiłam ich dwieście. Ależ byłam z siebie dumna! Jeszcze bardziej, kiedy okazało się, że są smaczne.
Wiem, że w przepisie powinnam podać na jaką liczbę porcji, podaję składniki, ale pierogi zawsze robię "na oko", na wszelki wypadek więcej, a jeśli zdarzy się mi ich nadmiar, to je zamrażam.
ciasto:
- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka niegotowanej kaszy gryczanej
- jajko
- gorąca woda
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- szczypta soli
farsz:
- szklanka zielonej soczewicy
- 2 ugotowane ziemniaki
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 lyżki oleju rzepakowego
+ 2 litry barszczu z czerwonych buraków i kilka łyżek oleju, do gotowania pierogów
Farsz:
Soczewicę wsypujemy do garnuszka i zalewamy zimną wodą, tak, aby sięgała 2 cm. ponad wysokość ziaren. Odstawiamy na 6 godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Gdy soczewica jest już miękka (ale nie rozgotowana), zestawiamy garnek na pół godziny, aby wchłonęła resztkę wody.
Jeśli jest taka potrzeba, to pozostałą wodę z soczewicy odcedzamy, a ją samą mielimy na gładką masę, razem z ugotowanymi ziemniakami, np. za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy je do soczewicy.
Farsz doprawiamy solą, pieprzem i papryką i dokładnie mieszamy.
Ciasto:
Kaszę gryczaną mielimy na mąkę (ja użyłam w tym celu maszynki do mielenia kawy). Wsypujemy do miski, dodajemy mąkę żytnią razową, jajko, szczyptę soli i olej. Powoli dodajemy gorącą wodę i zagniatamy ciasto, aby było w miarę gładkie. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto dzielimy na części, stolnicę podsypujemy mąką razową i rozwałkowujmy na kilkumilimetrowy placek. Wycinamy z niego kółka. Na środek każdego nakładamy farsz i sklejamy końce, formując pierogi.
Tak przygotowane pierogi gotujemy w barszczu z czerwonych buraków, z dodatkiem oleju rzepakowego. Pierogi są gotowe w ciągu kilku minut od wypłynięcia na powierzchnię barszczu.
Podajemy na ciepło np. z podsmażoną cebulą i ogórkiem małosolnym.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/08/gryczano-razowe-pierogi-lucyfera-z.html