Wykonanie
A tak na marginesie - jakiś miesiąc temu, znajoma pani z Mielnika powiedziała mi, że z jakiejś tam okazji, musiała ulepić sto pierogów. Zrobiłam wielkie oczy i pomyślałam, że ja to nigdy w życiu nie byłabym w stanie zrobić takiej ich ilości. Z okazji "jednodniowej restauracji" ulepiłam ich dwieście. Ależ byłam z siebie dumna! Jeszcze bardziej, kiedy okazało się, że są smaczne.Wiem, że w przepisie powinnam podać na jaką liczbę porcji, podaję składniki, ale pierogi zawsze robię "na oko", na wszelki wypadek więcej, a jeśli zdarzy się mi ich nadmiar, to je zamrażam.ciasto:- szklanka
mąki żytniej razowej- szklanka niegotowanej
kaszy gryczanej-
jajko- gorąca
woda- 6 łyżek
oleju rzepakowego- szczypta
solifarsz:- szklanka
zielonej soczewicy- 2 ugotowane
ziemniaki-
sól,
pieprz,
ostra papryka do smaku- 1 średnia
cebula- 2 ząbki
czosnku- 3 lyżki
oleju rzepakowego+ 2 litry barszczu z czerwonych
buraków i kilka łyżek
oleju, do gotowania pierogówFarsz:
Soczewicę wsypujemy do garnuszka i zalewamy zimną
wodą, tak, aby sięgała 2 cm. ponad wysokość ziaren. Odstawiamy na 6 godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Gdy
soczewica jest już miękka (ale nie rozgotowana), zestawiamy garnek na pół godziny, aby wchłonęła resztkę
wody.Jeśli jest taka potrzeba, to pozostałą
wodę z
soczewicy odcedzamy, a ją samą mielimy na gładką masę, razem z ugotowanymi
ziemniakami, np. za pomocą maszynki do
mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, a następnie dodajemy je do
soczewicy.Farsz doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką i dokładnie mieszamy.Ciasto:
Kaszę gryczaną mielimy na
mąkę (ja użyłam w tym celu maszynki do mielenia
kawy). Wsypujemy do miski, dodajemy
mąkę żytnią razową,
jajko, szczyptę
soli i
olej. Powoli dodajemy gorącą
wodę i zagniatamy ciasto, aby było w miarę gładkie. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.Ciasto dzielimy na części, stolnicę podsypujemy
mąką razową i rozwałkowujmy na kilkumilimetrowy placek. Wycinamy z niego kółka. Na środek każdego nakładamy farsz i sklejamy końce, formując pierogi.Tak przygotowane pierogi gotujemy w barszczu z czerwonych
buraków, z dodatkiem
oleju rzepakowego. Pierogi są gotowe w ciągu kilku minut od wypłynięcia na powierzchnię barszczu.Podajemy na ciepło np. z podsmażoną
cebulą i
ogórkiem małosolnym.Smacznego!