Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Babka WielkanocnaTorcik o smaku
malin i
śmietany »Danie regionalneTo autentyczne danie ludowe- warmińskie i mazurskie. Nazwa też autentyczna. Hreczki to
kasza gryczana, a skrzeczki to skwarki. Skąd się wzięła nazwa "dzyndzałki"- nawet najstarsi warmiacy nie pamiętają, ale taka jest i już, choć w dzisiejszych czasach brzmi nieco zabawnieSkładnikiCIASTO3 szklanki
mąki pszennej1
jajo1 łyżka
olejuwrzątek do zaparzania ciastaodrobina
soli morskiej Roayal
Brandczosnek niedźwiedzi 4 łyżki
Royal Brandfolia spożywczaFARSZ1 szklanka ugotowanej na sypko
kaszy gryczanej Kupiec(hreczka)4 posiekane
jaja na twardo1 szklanka posiekanego drobno
wędzonego boczku1 drobniutko posiekana
cebulasól,
pieprz,
kminek mielony200 gram
surowego boczku1 główka
czosnku- 8 ząbków dałam
majeranek-2 łyżki
sól,
pieprzCIASTOCiasto zaparzane z dodatkiem
jajka, czyli:
mąkę zaparzamy wrzątkiem.Wyrabiamy najpierw łyżką, bo gorące!
Wody niedużo, bo wiele się wgniecie.Dodajemy
jajo,
olej, odrobinę
soli i dokładnie wyrabiamy.Odstawiamy na 1/2 godz. do odpoczęcia(rozklejenia glutenu). Wałkujemy ciasto na foli spożywczej przykrytej folią spożywczą wykrawamy nieduże kółeczka, które następnie nadziewamy farszem i robimy jakby taką sakiewkę z ciasta robimy cieniutkie wałeczki i zawijamy nim sakiewkę jak byśmy wiązali supełekFARSZ
Wędzony boczek wytapiamy na małym ogniu, dodajemy
cebulę, szklimy.Studzimy.Łączymy z pokrojonymi w kostkę
jajami na twardo i ostudzoną
kaszą gryczaną to po warmińsku hreczka hreczki, zresztą w innych gwarach też! To słówko ma rodowód staropolski). Doprawiamy
solą i
pieprzem i mielonym
kminkiem.SKRZECZKIZaczynamy od przygotowania "skrzeczek", które posłużą nam do okrasy. Dzień wcześniej
surowy boczek w całości solimy,
pieprzymy i nacieramy pastą z utartego
czosnku z
majerankiem Odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień kroimy go w kostkę lub-tradycyjnie- w słupki. i wysmażamy na skwarki= po warmińsku skrzeczki polewamy nim sakiewki albo podajemy bez okrasy jak kto woli.





czwartek, 21 lutego 2013, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter