ßßß Cookit - przepis na Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Babka Wielkanocna
Torcik o smaku malin i śmietany »
Danie regionalne
To autentyczne danie ludowe- warmińskie i mazurskie. Nazwa też autentyczna. Hreczki to kasza gryczana, a skrzeczki to skwarki. Skąd się wzięła nazwa "dzyndzałki"- nawet najstarsi warmiacy nie pamiętają, ale taka jest i już, choć w dzisiejszych czasach brzmi nieco zabawnie
Składniki
CIASTO
3 szklanki mąki pszennej
1 jajo
1 łyżka oleju
wrzątek do zaparzania ciasta
odrobina soli morskiej Roayal Brand
czosnek niedźwiedzi 4 łyżki Royal Brand
folia spożywcza
FARSZ
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej Kupiec(hreczka)
4 posiekane jaja na twardo
1 szklanka posiekanego drobno wędzonego boczku
1 drobniutko posiekana cebula
sól, pieprz, kminek mielony
200 gram surowego boczku
1 główka czosnku- 8 ząbków dałam
majeranek-2 łyżki
sól, pieprz
CIASTO
Ciasto zaparzane z dodatkiem jajka, czyli: mąkę zaparzamy wrzątkiem.Wyrabiamy najpierw łyżką, bo gorące!Wody niedużo, bo wiele się wgniecie.Dodajemy jajo, olej, odrobinę soli i dokładnie wyrabiamy.Odstawiamy na 1/2 godz. do odpoczęcia(rozklejenia glutenu). Wałkujemy ciasto na foli spożywczej przykrytej folią spożywczą wykrawamy nieduże kółeczka, które następnie nadziewamy farszem i robimy jakby taką sakiewkę z ciasta robimy cieniutkie wałeczki i zawijamy nim sakiewkę jak byśmy wiązali supełek
FARSZ
Wędzony boczek wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę, szklimy.Studzimy.Łączymy z pokrojonymi w kostkę jajami na twardo i ostudzoną kaszą gryczaną to po warmińsku hreczka hreczki, zresztą w innych gwarach też! To słówko ma rodowód staropolski). Doprawiamy solą i pieprzem i mielonym kminkiem.
SKRZECZKI
Zaczynamy od przygotowania "skrzeczek", które posłużą nam do okrasy. Dzień wcześniej surowy boczek w całości solimy, pieprzymy i nacieramy pastą z utartego czosnku z majerankiem Odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień kroimy go w kostkę lub-tradycyjnie- w słupki. i wysmażamy na skwarki= po warmińsku skrzeczki polewamy nim sakiewki albo podajemy bez okrasy jak kto woli.
czwartek, 21 lutego 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/02/Dzyndzalki-z-hreczka-i-skrzeczkami-danie.html