ßßß Cookit - przepis na Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze pierogi – tzn. pierwsze, które sama zrobiłam (edycja-pierwsze w życiu – potem kilka razy robiłam, ale te są najlepsze jakie do tej pory popełniłam). Znalazłam wieki temu ten przepis w jakimś dodatku do gazety i zrobiłam ksero. Zrobiłam pierogi i były pyszne. Potem przepis się zapodział i kilka dni temu szukając dokumentów znalazłam go! Przepis wywodzi się z kuchni mazurskiej.
Ważna uwaga co do proporcji – znowu okazało się, że po ulepieniu pierogów zostało mi sporo farszu – lepiłam dość cienkie pierogi ze sporą ilością farszu, więc nie wiem dlaczego znowu tyle zostało. Pozostaje zatem albo dorobić ciasta, albo następnym razem zrobić mniej farszu.
Składniki :
Skrzeczki :
1 płat surowego boczku (20 dag),
1 główka czosnku,
majeranek,
sól, pieprz.
Ciasto :
50 dag mąki pszennej,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
sól.
Farsz :
20 dag kaszy gryczanej,
15 dag boczku wędzonego,
2 jajka ugotowane na twardo,
25 dag cebuli,
przyprawa typu jarzynka,
sól, pieprz.
Wykonanie :
Skrzeczki :
rozetrzeć ząbki czosnku, połączyć z majerankiem. Surowy boczek natrzeć solą, pieprzem i pastą czosnkowo-majerankową, włożyć na noc do lodówki. Potem pokroić w słupki, usmażyć na rumiano na suchej patelni.
Farsz :
kaszę ugotować na sypko. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodać pokrojoną w grubszą kostkę, zeszklić. Dodać razem z posiekanymi jajkami do kaszy, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i jarzynką.
Ciasto :
Mąkę sparzyć 1.5 szklanki wrzącej wody i wymieszać łyżką. Ostudzić, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto cienko wałkować, wycinać krążki (8-10 cm). Na środek każdego nakładać farsz i sklejać brzegi.
Ugotować w osolonej wodzie i podawać ze skrzeczkami.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=917