Wykonanie
To moje pierwsze pierogi – tzn. pierwsze, które sama zrobiłam (edycja-pierwsze w życiu –
potem kilka
razy robiłam, ale te są najlepsze jakie do tej
pory popełniłam). Znalazłam
wieki temu ten przepis w jakimś dodatku do gazety i zrobiłam
ksero. Zrobiłam pierogi i były pyszne.
Potem przepis się zapodział i kilka dni temu szukając dokumentów znalazłam go! Przepis wywodzi się z kuchni mazurskiej.Ważna uwaga co do proporcji – znowu okazało się, że po ulepieniu pierogów zostało mi sporo farszu – lepiłam dość cienkie pierogi ze sporą ilością farszu, więc nie wiem dlaczego znowu tyle zostało. Pozostaje zatem albo dorobić ciasta, albo następnym razem zrobić mniej farszu.

Składniki :Skrzeczki :1 płat
surowego boczku (20 dag),1 główka
czosnku,
majeranek,
sól,
pieprz.Ciasto :50 dag
mąki pszennej,1
jajko,2 łyżki
oleju,
sól.Farsz :20 dag
kaszy gryczanej,15 dag
boczku wędzonego,2
jajka ugotowane na twardo,25 dag
cebuli,
przyprawa typu jarzynka,
sól,
pieprz.Wykonanie :Skrzeczki :rozetrzeć ząbki
czosnku, połączyć z
majerankiem.
Surowy boczek natrzeć
solą,
pieprzem i pastą
czosnkowo-
majerankową, włożyć na noc do lodówki.
Potem pokroić w słupki, usmażyć na rumiano na suchej patelni.Farsz :
kaszę ugotować na sypko. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę
wędzony boczek, dodać pokrojoną w grubszą kostkę, zeszklić. Dodać razem z posiekanymi
jajkami do
kaszy, wymieszać, przyprawić
solą,
pieprzem i jarzynką.Ciasto :
Mąkę sparzyć 1.5 szklanki wrzącej
wody i wymieszać łyżką. Ostudzić, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto cienko wałkować, wycinać krążki (8-10 cm). Na środek każdego nakładać farsz i sklejać brzegi.Ugotować w osolonej wodzie i podawać ze skrzeczkami.
