Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Sałatka z
matiasem w
oleju ...Lazania z
kaszą oraz komosą ... »Kochani postanowiłam upiec coś innego , czego jeszcze nie robiłam. Inspirację znalazłam u Joli Składniki pasowały mi w wersji smakowej , więc postanowiłam , że może i ja zrobię takie "coś" . Zrobiłam, wyszedł smaczny klops - taki soczysty . Podałam go z paluchami własnej roboty :)Składniki na klopsa:- 500 g
mięsa wołowego ( możecie kupić gotowe mielone lub samemu zmielić w domu )- 2
jajka- 200 g
pieczarek- 3 łyżki
bułki tartej-
sól prowansalska do smaku-
pieprz biały mielony do smakuWykonanie klopsa:Najpierw
mięso ( miałam gotowe zmielone ze sklepu, niestety nóż od maszynki tępy jak wół i trzeba szukać gdzieś by ktoś naostrzył) wykładamy z pojemnika i wkładamy do miski.Wbijamy dwa
jaja.Dodajemy
bułkę tartą ( do szklanki wsypujemy 3 łyżki
bułki tartej wlewamy
wodę tak aby zakryła
bułkę i mieszamy , pęcznieje).
Pieczarki myjemy , ścieramy na tarce i smażymy na
oliwie z oliwek :)Ostudzone
pieczarki dodajemy do reszty składników.Teraz doprawiamy
sola i
pieprzem.Mieszamy składniki.Połowę farszu wkładamy do formy 12 x 22 ( kek-sówka) wysmarowanej
oliwa z oliwek.Dociskamy kapelusze
pieczarek po całej długości i przykrywamy drugą połową farszu.Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach :)Podajemy na gorąco z
chlebem ziemniakami lub frytkami .Podałam z upieczonymi paluchami :)






środa, 13 maja 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter