ßßß Cookit - przepis na Klops z pieczarką

Klops z pieczarką

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Sałatka z matiasem w oleju ...
Lazania z kaszą oraz komosą ... »
Kochani postanowiłam upiec coś innego , czego jeszcze nie robiłam. Inspirację znalazłam u Joli Składniki pasowały mi w wersji smakowej , więc postanowiłam , że może i ja zrobię takie "coś" . Zrobiłam, wyszedł smaczny klops - taki soczysty . Podałam go z paluchami własnej roboty :)
Składniki na klopsa:
- 500 g mięsa wołowego ( możecie kupić gotowe mielone lub samemu zmielić w domu )
- 2 jajka
- 200 g pieczarek
- 3 łyżki bułki tartej
-sól prowansalska do smaku
- pieprz biały mielony do smaku
Wykonanie klopsa:
Najpierw mięso ( miałam gotowe zmielone ze sklepu, niestety nóż od maszynki tępy jak wół i trzeba szukać gdzieś by ktoś naostrzył) wykładamy z pojemnika i wkładamy do miski.
Wbijamy dwa jaja.
Dodajemy bułkę tartą ( do szklanki wsypujemy 3 łyżki bułki tartej wlewamy wodę tak aby zakryła bułkę i mieszamy , pęcznieje).
Pieczarki myjemy , ścieramy na tarce i smażymy na oliwie z oliwek :)
Ostudzone pieczarki dodajemy do reszty składników.
Teraz doprawiamy sola i pieprzem.
Mieszamy składniki.
Połowę farszu wkładamy do formy 12 x 22 ( kek-sówka) wysmarowanej oliwa z oliwek.
Dociskamy kapelusze pieczarek po całej długości i przykrywamy drugą połową farszu.
Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach :)
Podajemy na gorąco z chlebem ziemniakami lub frytkami .
Podałam z upieczonymi paluchami :)
środa, 13 maja 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/05/Klops-z-pieczarka.html