Wykonanie
            Blog > Komentarze do wpisu« Egzotyczny deser z 
malinamiRoladki 
schabowe z 
serkiem o ... »No kochani już dawno nie robiłam 
tortu . Dzisiaj jest ku temu okazja mąż wraca po tygodniu z pracy do domu , więc mam komu przyrządzać smakołyki :) Akurat zbiegło się w czasie z pieczeniem Ciasto na Niedzielę Polecam bo smaczne bo szybkie i takie słoneczko :)Składniki na 
biszkopt:4 
jajaszklanka 
mąki pszennejksylitol 150 g Klos-pol
proszek do pieczenia pół łyżeczkiSkładniki na nadzienie:
śmietana 30% 700 ml
ksylitol 3 łyżki Klos- pol
żelatyna 1 łyżka
brzoskwinia 1 duża lub 2 małe2 
galaretki brzoskwiniowe ( 
woda 600 ml)Dodatkowo:2-3 
brzoskwinie do dekoracjiWykonanie 
biszkoptu :Do misy wbijamy cztery spore 
jaja , włączamy mikser i miksujemy .W międzyczasie wsypujemy 
ksylitol , nadal miksujemy .
Mąkę w raz z 
proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito ( Ja to robię w trakcie i mieszam przy okazji ).Formę okrągłą ( tortownicę średnią ) wykładam papierem do pieczenia ( niczym nie smaruje).Przekładam ciasto do formy wyłożonej papierem i wkładam do nagrzanego pieca .Piekę 25 minut w 170 stopniach .Po upieczeniu i wystudzeniu 
biszkopt kroję w poprzek tylko na raz .Wykonanie nadzienia:
Śmietanę ubijam z 
ksylitolem na sztywno.
Żelatynę wsypuje do miseczki i zalewam 4 łyżkami 
wody , mieszam ( 
żelatyna zastyga ) .Wkładam 
żelatynę do mikrofali na minutę , już jest rozpuszczona.Mieszam i chłodzę 
żelatynę , dodaję do niej 4 łyżki 
śmietany , nadal mieszam i teraz dopiero dodaje do misy ze 
śmietana .Mikserem na najmniejszych obrotach z 30 sekund miksuje ( 
żelatyna wtedy równo się rozprowadzi ).Dokończenie 
tortu c.dDno tortownicy i boki wykładam folią aluminiową i wkładam 
biszkopt , na 
biszkopt wykładam połowę 
śmietany .Przykrywam drugim 
biszkoptem i wykładam resztę 
śmietany .
Brzoskwinie płucze i wycieram ręcznikiem papierowym i kroje w plasterki które kładę na 
śmietanę , pokrywam całą powierzchnię.
Galaretki godzinę wcześniej rozpuszczam w 600 ml wrzątku , mieszam do rozpuszczenia.Chłodzę w lodówce ( szybciej tężeje) .Zostawiam na nic w lodówce na drugi dzień jest najlepszy ( 
śmietana wchłonie w 
biszkopt troszkę i 
potem jest takie wilgotne i wysokie . Tort pierwsza klasa:)Piekła ze mną Bernadetta i Bożenka




Ksylitol – inaczej 
cukier brzozowy, który na długo zapewnia uczucie sytości.Wskazany jest dla diabetyków i osób odchudzających się." Właściwości: 
Ksylitol działa bakteriobójczo, wpływa na wzmacnianie odporności organizmu, likwiduje zapalenia dziąseł, ma działania przeciwpróchnicze (potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze). Wskazany jest jako źródło energii dla osób po wysiłku fizycznym, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Pozytywnie wpływa na poprawę ogólnej kondycji metabolicznej organizmu, pomaga przy problemach z wypróżnianiem, w leczeniu zakażenia jamy ustnej, jest skuteczny przy zajadach, odświeża oddech, opóźnia proces starzenia. 
Ksylitol jest wskazany dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości."sobota, 18 lipca 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu » 
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego 
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie 
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter