ßßß Cookit - przepis na Tort ze śmietaną brzoskwiniami i galaretką

Tort ze śmietaną brzoskwiniami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Egzotyczny deser z malinami
Roladki schabowe z serkiem o ... »
No kochani już dawno nie robiłam tortu . Dzisiaj jest ku temu okazja mąż wraca po tygodniu z pracy do domu , więc mam komu przyrządzać smakołyki :) Akurat zbiegło się w czasie z pieczeniem Ciasto na Niedzielę Polecam bo smaczne bo szybkie i takie słoneczko :)
Składniki na biszkopt:
4 jaja
szklanka mąki pszennej
ksylitol 150 g Klos-pol
proszek do pieczenia pół łyżeczki
Składniki na nadzienie:
śmietana 30% 700 ml
ksylitol 3 łyżki Klos- pol
żelatyna 1 łyżka
brzoskwinia 1 duża lub 2 małe
2 galaretki brzoskwiniowe ( woda 600 ml)
Dodatkowo:
2-3 brzoskwinie do dekoracji
Wykonanie biszkoptu :
Do misy wbijamy cztery spore jaja , włączamy mikser i miksujemy .
W międzyczasie wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy .
Mąkę w raz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito ( Ja to robię w trakcie i mieszam przy okazji ).
Formę okrągłą ( tortownicę średnią ) wykładam papierem do pieczenia ( niczym nie smaruje).
Przekładam ciasto do formy wyłożonej papierem i wkładam do nagrzanego pieca .
Piekę 25 minut w 170 stopniach .
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroję w poprzek tylko na raz .
Wykonanie nadzienia:
Śmietanę ubijam z ksylitolem na sztywno.
Żelatynę wsypuje do miseczki i zalewam 4 łyżkami wody , mieszam ( żelatyna zastyga ) .
Wkładam żelatynę do mikrofali na minutę , już jest rozpuszczona.
Mieszam i chłodzę żelatynę , dodaję do niej 4 łyżki śmietany , nadal mieszam i teraz dopiero dodaje do misy ze śmietana .
Mikserem na najmniejszych obrotach z 30 sekund miksuje ( żelatyna wtedy równo się rozprowadzi ).
Dokończenie tortu c.d
Dno tortownicy i boki wykładam folią aluminiową i wkładam biszkopt , na biszkopt wykładam połowę śmietany .
Przykrywam drugim biszkoptem i wykładam resztę śmietany .
Brzoskwinie płucze i wycieram ręcznikiem papierowym i kroje w plasterki które kładę na śmietanę , pokrywam całą powierzchnię.
Galaretki godzinę wcześniej rozpuszczam w 600 ml wrzątku , mieszam do rozpuszczenia.
Chłodzę w lodówce ( szybciej tężeje) .
Zostawiam na nic w lodówce na drugi dzień jest najlepszy ( śmietana wchłonie w biszkopt troszkę i potem jest takie wilgotne i wysokie . Tort pierwsza klasa:)
Piekła ze mną Bernadetta i Bożenka
Ksylitol – inaczej cukier brzozowy, który na długo zapewnia uczucie sytości.
Wskazany jest dla diabetyków i osób odchudzających się.
" Właściwości: Ksylitol działa bakteriobójczo, wpływa na wzmacnianie odporności organizmu, likwiduje zapalenia dziąseł, ma działania przeciwpróchnicze (potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze). Wskazany jest jako źródło energii dla osób po wysiłku fizycznym, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Pozytywnie wpływa na poprawę ogólnej kondycji metabolicznej organizmu, pomaga przy problemach z wypróżnianiem, w leczeniu zakażenia jamy ustnej, jest skuteczny przy zajadach, odświeża oddech, opóźnia proces starzenia. Ksylitol jest wskazany dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości."
sobota, 18 lipca 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/07/Tort-ze-smietana-brzoskwiniami-i-galaretka.html