Wykonanie
Keks to jedno z moich ulubionych ciast. Nierozerwalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Lubię go za pyszny, wyrazisty smak, za
bakalie, za aromat, który wydobywa się podczas pieczenia. Jest prosty w przygotowaniu, choć nie zawsze wychodzi tak jakbym chciała. Zdarza się, że
bakalie pomimo obtoczenia w
mące pójdą na dno, nie wpływa to jednak na sam smak ciasta.

Składniki:5
jajek300 g
mąki + 1 łyżka do obtoczenia
bakalii175 g
cukru pudru250 g
masła1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
aromatu rumowego (lub 1/2 łyżki
rumu)1 łyżeczka skórki startej z
cytryny400 g
bakalii (u mnie
skórka pomarańczowa, kandyzowany
ananasa,
papaja i
mango,
orzechy włoskie,
suszone śliwki,
suszone daktyle,
rodzynki)
Lukier:1 szklanka
cukru pudrusok z 1/2
cytryny1/2 łyżki gorącej
wodyDodatkowo:1 łyżeczka
masła1/2 łyżki
bułki tartej
Mąkę przesiać z proszkiem i
sodą. Miękkie
masło utrzeć na puch z
cukrem pudrem. Dodawać po jednym
jajku ciągle miksując. Kiedy masa będzie jednolita dodawać aromat i po łyżce
mąki. Do gotowego ciasta dodać (posiekane wcześniej)
bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki (30 cm) wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką. Keksa piec w 180 stopniach przez około 70 minut, do suchego patyczka.
Cukier puder utrzeć z
sokiem z cytryny i
wodą. Jeśli jest za rzadki dodać więcej
cukru pudru. Wystudzone ciasto polać lukrem i udekorować
bakaliami. Smacznego!