Wykonanie
A to przepis, na naprawdę pyszne, nieprzeciętnie chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem suszonych
ziół. Można podawać je ze
śmietaną i
cukrem,
sosem pieczarkowym lub gulaszem. Fajnie smakują w wersji dużych placków smażonych na całą patelnię przekładanych sosem węgierskim...Sposób podania zależy od was. Gwarantuję, że będziecie najedzeni do syta.

Składniki:7 średnich
ziemniaków1 średnia
cebula1
jajko3 łyżki (z czubkiem)
mąki pszennej1 łyżka kompozycji suszonych
ziół (
majeranek,
tymianek,
bazylia,
oregano)2 ząbki
czosnku1/4 łyżeczki
białego pieprzusól lub domowa
vegeta (według uznania)1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
ostrej paprykiolej do smażenia
Ziemniaki i
cebulę obieramy i ścieramy na tarce ręcznej lub w mikserze na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
zioła roztarte w dłoniach i pozostałe
przyprawy. Dodajemy
jajko i
mąkę. Mieszamy. Smażymy małe placuszki (lub jeden duży) na wolnym gazie, na dobrze rozgrzanym
oleju, z obu stron na rumiano. Smacznego!