Wykonanie
Zupa a la gulaszowa! Piszę a la, bo prawdziwa węgierska zupa gulaszowa jest na
mięsie wołowym z dodatkiem
smalcu,
pomidorów i bez
marchewki. To moja wariacja na temat tego węgierskiego przysmaku. Zapewniam, że zupa syci i rozgrzewa jak żadna inna. Jest ostra i wyrazista w smaku. Jeśli lubicie mocne wrażenia nie szczędźcie
chili i
pieprzu. To danie z
serii jednogarnkowe, bo z powodzeniem zastępuje i zupę i drugie danie. Jeśli nie czujecie się dogrzani tej jesieni, koniecznie ugotujcie sobie ten przysmak.

Składniki:500 g
mięsa wieprzowego (ja użyłam
łopatkę)5 średnich
ziemniaków1
marchew3
czerwone papryki1 duża
cebula1 łyżka
olejusól lub domowa jarzynka2 ząbki
czosnku1/4 łyżeczki
chili2 łyżki
koncentratu pomidorowegoświeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżeczka
papryki słodkiejszczypta
majeranku

Pokrojone w kostkę
mięso wrzucić na mocno rozgrzany
olej, doprawić
solą,
pieprzem,
chili i smażyć, aż do odparowania
soków i mocnego zarumienienia. Przełożyć do garnka. Na patelnię wlać
wodę i doprowadzić do wrzenia "ściągając" smaki z dna za pomocą łyżki.
Wodę przelać do
mięsa i dodać posiekany
czosnek. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka
cebulę i pokrojoną w słupki
marchew. Dodać do gotującego się
mięsa po około 1 godzinie. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotować około 15 minut. Dorzucić pokrojoną w kostkę
paprykę i
koncentrat pomidorowy. Wszystko pogotować około 15 minut i doprawić
słodką papryką,
majerankiem pieprzem,
solą lub jarzynką. Podawać gorącą
solo lub z
pieczywem. Smacznego!