Wykonanie
Bardzo dawno nie zdarzyło mi się wylizywać talerza po obiedzie. Tak, tak wiem, że to niekulturalne. Ale na szczęście
jadłam dziś obiad sama. Uwielbiam wiosnę i całą paletę
młodych, kuszących swym smakiem i aromatem warzyw. O żadnej
porze roku nie smakują tak cudownie jak teraz, wiosną.... Z niecierpliwością oczekuję na pierwsze zbiory z ogródka. Te cudne soczyste i pachnące jak nigdzie indziej
pomidory, w kilkunastu odmianach, strąki
fasoli szparagowe w
trzech kolorach, świeże
zioła, których wzrost obserwuję z zachwytem każdego dnia...Aby przetrwać jakoś ten czas oczekiwania na własne zbiory, udałam się dziś do warzywniaka, po składniki na pyszną
młodą kapustkę z
dymką i
koperkiem....Mąż i syn walczyli o ostatnią łyżkę, jak o cenny skarb...;) Znaczy to, że było pysznie!
Składniki:1 głowa
młodej kapusty3
cebulki dymki3 łyżki posiekanego
koperku2 łyżki posiekanej
pietruszki1 łyżeczka
majerankusól lub domowa jarzynka (według uznania)świeżo zmielony
kolorowy pieprz70 g
masła (zawartość tłuszczu minimum 82%)1 1/2 łyżki
mąkiKapustę oczyścić z wierzchnich liści i usunąć głąb. Poszatkować na małe kawałki, ale nie za drobno. Wrzucić do garnka. Podlać około 1 szklanką
wody i zagotować. Przemieszać co jakiś czas. Dorzucić posiekane
cebulki dymki i dusić do czasu, aż
kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pod koniec gotowania dodać posiekaną
pietruszkę,
koperek, jarzynkę (
sól) i
pieprz oraz
majeranek. W rondelku rozpuścić
masło i wsypać
mąkę, energicznie mieszając. Gotową zasmażkę wlać do
kapusty i dobrze wymieszać. Poddusić chwilę ciągle mieszając. Podawać gorącą najlepiej z młodymi
ziemniakami z
wody. Smacznego!