ßßß Cookit - przepis na Zielono mi...czyli młoda kapusta w najpyszniejszym wydaniu.

Zielono mi...czyli młoda kapusta w najpyszniejszym wydaniu.

nazwa

Wykonanie

Bardzo dawno nie zdarzyło mi się wylizywać talerza po obiedzie. Tak, tak wiem, że to niekulturalne. Ale na szczęście jadłam dziś obiad sama. Uwielbiam wiosnę i całą paletę młodych, kuszących swym smakiem i aromatem warzyw. O żadnej porze roku nie smakują tak cudownie jak teraz, wiosną.... Z niecierpliwością oczekuję na pierwsze zbiory z ogródka. Te cudne soczyste i pachnące jak nigdzie indziej pomidory, w kilkunastu odmianach, strąki fasoli szparagowe w trzech kolorach, świeże zioła, których wzrost obserwuję z zachwytem każdego dnia...Aby przetrwać jakoś ten czas oczekiwania na własne zbiory, udałam się dziś do warzywniaka, po składniki na pyszną młodą kapustkę z dymką i koperkiem....Mąż i syn walczyli o ostatnią łyżkę, jak o cenny skarb...;) Znaczy to, że było pysznie!
Składniki:
1 głowa młodej kapusty
3 cebulki dymki
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól lub domowa jarzynka (według uznania)
świeżo zmielony kolorowy pieprz
70 g masła (zawartość tłuszczu minimum 82%)
1 1/2 łyżki mąki
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i usunąć głąb. Poszatkować na małe kawałki, ale nie za drobno. Wrzucić do garnka. Podlać około 1 szklanką wody i zagotować. Przemieszać co jakiś czas. Dorzucić posiekane cebulki dymki i dusić do czasu, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pod koniec gotowania dodać posiekaną pietruszkę, koperek, jarzynkę (sól) i pieprz oraz majeranek. W rondelku rozpuścić masło i wsypać mąkę, energicznie mieszając. Gotową zasmażkę wlać do kapusty i dobrze wymieszać. Poddusić chwilę ciągle mieszając. Podawać gorącą najlepiej z młodymi ziemniakami z wody. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/05/zielono-miczyli-moda-kapusta-w.html