Wykonanie
Druga propozycja podania
młodej kapusty, niezwykle szybka i bardzo smaczna. Ten sposób przygotowania
kapusty z pewnością zagości u nas na stałe.
Składniki:główka
młodej kapustypół pęczka
koperkuwoda3 łyżki posiekanej
cebuli dymkisól do smaku+ zasmażka: 3 łyżki
masła i 1,5 łyżki
mąkiSposób przygotowania:1.
Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy
wodą (do 1/4 objętości
kapusty). Solimy do smaku. Dusimy, aż
kapusta będzie niemal cała w wodzie.2. Dodajemy
koperek i
szczypior z
cebuli, gotujemy, aż
kapusta będzie miękka.3. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Podane składniki są "na oko" - mniej więcej z takich ilości składała się moja zasmażka.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy
mąkę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i delikatnie całość podsmażamy.4. Zasmażkę mieszamy z
kapustą.5. Podajemy na ciepło - choć podjadana na zimno też smakuje :)
Smacznego!!!