ßßß
Składniki:6 płatów śledziowych solonych250 ml mleka 3,2%250 ml wody2 duże cebule2 łyżki soku z cytryny3 ziela angielskie4 liście lauroweszczypta cukruszczypta soliświeżo zmielony czarny pieprz1/2 łyżki kompozycji suszonych ziół (dałam swoją mieszankę - tymianek, oregano, bazylia)220 ml oleju rzepakowego
Filety pokroić na ok. 3 cm kawałki. Wymoczyć przez ok. 3 godziny w mleku z wodą. Śledzie odcedzić, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Do cebuli dodać sporą szczyptę soli i cukru.Do oleju dodać pieprz i roztarte w dłoniach zioła. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i cebulkę, przekładając zielem i liściem laurowym. Każdą warstwę polać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin. Smacznego!