Wykonanie
Naleśniki lubi chyba każdy. To jeden ze smaków dzieciństwa. Serwowane na wiele sposobów, na słono i słodko. Z nieograniczoną ilością wariacji
smakowych. Tak! Naleśniki to bardzo wdzięczne danie! Dzieciaki (choć nie tylko one) je uwielbiają. Ja zaczęłam smażyć je stosunkowo niedawno, na prośbę synka, ale dlatego też, że odkryłam, ile fantastycznych dań można z nich przygotować. Są świetne same, w wersji wytrawnej zapiekane pod różnymi sosami, pocięte na długie paski świetnie zastępują
makaron w zupie. A przy tym ta niezliczona ilość fantastycznych farszów, którymi można je nadziać :) Dziś w wersji z
jagodami, bo uwielbiam kolory na talerzu. Podczas głośnych rozmyślań "co by tu dzisiaj zrobić na obiad?" mój synek bez większego zastanowienia powiedział: "jak to co mamo! Naleśniki!". A w mojej głowie od razu pojawiła się wizja naleśników na fioletowo...bo przecież, w kuchni musi być kolorowo!

Składniki:Naleśniki:1 3/4 szklanki
mąki*250 ml
mleka 3,2%250 ml
wody mineralnej gazowanej2 duże
jajkaszczypta
soli1 łyżka
olejuFarsz:400 g
twarogu półtłustego4 łyżki
naturalnego jogurtu3/4 szklanki
jagód3 łyżki
cukru pudrucukier puder (do posypania)* szklanka 250 ml


Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować i odstawić, aby zgęstniało. W międzyczasie przygotować farsz.Farsz: Wszystkie składniki farszu zmiksować blenderem na gładką masę. W miarę potrzeby dodać mniej lub więcej
jogurtu i
cukru.Na patelni (bez tłuszczu) usmażyć kolejno naleśniki. Wysmarować
jagodowym twarogiem i zwinąć. Podawać posypane
cukrem pudrem. Smacznego!Rad y : D o ciasta na naleśniki można dodać świeżo startą skórkę z
pomarańczy,
cytryny lub l
imonki, dzięki temu naleśniki będą bardziej aromatyczne.Do farsz u można dodać domowy
cukier wanili owy lub miąższ z
wanilii.