Wykonanie
Gdyby ktoś zapytał mnie jaką potrawę lubię najbardziej odpowiedziałabym bez zastanowienia, że naleśniki.Można je jeść na słodko, na słono, na ostro, jednym słowem na tysiące sposobów :)Muszę przyznać, że na początku miałam z nimi spory problem, po prostu mi nie wychodziły ;(ale teraz mam genialny przepis i są idealnepotrzebne składniki?1,5 szklanki
mleka,1,5 szklanki
wody mineralnej koniecznie gazowanej,2,25 szklanki
mąki,2
jajka,szczypta
soli,2 łyżki
oleju do ciasta +
olej do natłuszczenia patelni
Mleko,
jajka,
mąkę olej i
sól miksujemy, na końcu dodajemy
wodę.Ciasto na naleśniki powinno
mieć konsystencję rzadkiej
śmietany, jeśli jest za gęste dodajemy
wody, jeśli za rzadkie -
mąki.Ciasto dobrze jest zostawić na jakieś 30 minut, żeby sobie odpoczęło.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej wytłuszczonej patelni