ßßß
Składniki (na tartę o średnicy 28 cm):225 g mąki120 g schłodzonego masła 82%1 żółtko1/4 łyżeczki soli30 ml lodowatej wodyNadzienie:450 g mrożonego szpinaku100 g wędzonego boczku100 g sera feta1 duża cebula3 ząbki czosnkusól (do smaku)świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)gałka muszkatołowa (do smaku)1/2 szklanki startego żółtego sera2 jajka3 łyżki śmietany 18%1 łyżka oleju
Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut.Nadzienie: Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do zrumienienia. Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody, dodać pokruszoną fetę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz całkowicie wystudzić. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać starty ser oraz szpinak. Wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Posypać serem. Tartę piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego!