ßßß Cookit - przepis na JESIENNA ZUPA Z RZODKIEWKI

JESIENNA ZUPA Z RZODKIEWKI

nazwa

Wykonanie

Na wstępie informuję, że dzisiaj to jest 6 grudnia 2011 roku, zgodnie z zapowiedzią, zbierze się Jury, aby wyłonić Laureatów Konkursu Akcji "Tęcza Smaków" :) A już jutro zapraszam Wszystkich na Uroczystą Galę Rozdania Nagród na moim blogu ;)
A tymczasem dzisiaj zapraszam na ....
Zupka powstała jako moja osobista wariacja wiosennej zupki z liści rzodkiewki Pascala, którą kiedyś Wam prezentowałam. Ponieważ rzodkiew smak ma zupełnie inny jesienią (hm...zimą? ), więc zdecydowanie potrzebowała jesiennych warzyw :) I zasada jest prosta - rzodkiewka musi mieć NAPRAWDĘ PIĘKNE liście i musi być ŚWIEŻA- z supermarketu raczej się nie nadaje. Polecam osiedlowe jarzyniaki w poszukiwaniu tegoż warzywka. Myślę, że wczesna wiosną będzie równie pyszna, a może nawet pyszniejsza? :) Nam i mojej Siostrzyczce bardzo smakowała. Nawet Dzidziusiowi smakowała - dzielnie chlipał łyżeczkę za łyżeczką - a dla mnie to najlepsza recenzja :)
Składniki :
2 pęczki liści z rzodkiewki
1 pęczek czerwonych główek rzodkiewek
1 czerwona cebula
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1/3 kostki masła
ok. 500 ml wody
1 łyżeczka przyprawy włoskiej (lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, suszone warzywa, sól)
1 łyżeczka jarzynki
8 ziarenek pieprzu ziarnistego
pieprz mielony
oliwa z oliwek
ocet winny z białych winogron
Wszystkie warzywa skroić: liście i cebulkę posiekać, główki rzodkiewek, ziemniaki, marchew, pietruszke pokroić w kosteczkę lub plasterki. Rozgrzać oliwę z łyżką masła, wrzucić liście rzodkiewki. Gdy zmaleją, wrzucać kolejno cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę, smażyć dokładając stopniowo masła, aż do wyczerpania. Podsmażone warzywa zalać wodą (około 500 ml - do przykrycia tylko składników). Zmniejszyć ogień, dodać pieprz ziarnisty i jarzynkę, razem z przyprawą włoską, gotować do miękkości warzyw. Następnie zupę zblenderować. Jeśli jest za gęsta dodać jeszcze troszeczkę wody, doprawić ewentualnie do smaku sola i pieprzem. Dodać octu winnego - tu polegamy na swoim języku - ma mieć lekko kwaskowaty smak. Podawać z grzankami. Smaczności !!! :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/12/jesienna-zupa-z-rzodkiewki-i.html