Wykonanie
PROWANSALSKA TARTAZ
CUKINIĄ ,
KURCZAKIEM,
POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMII
KOZIM SEREM
Wytrwali Obserwatorzy mojego bloga wiedzą, że rzadko robię tarty. Nie dlatego, że ich nie lubię. Przeciwnie. Lecz do tej
pory odstraszało mnie ciasto kruche. Jakoś tak nie mogłam się z nim uporać. Na początku zwykle za długo je wyrabiałam.
Potem po prostu na szukanie szybkiego przepisu schodziło mi tyle czasu, że rezygnowałam. Ta
tarta jest w stu procentach MOJA. Nie chciało mi się szukać przepisu na ciasto. Zaufałam swojej intuicji i
wiedzy przekazanej mi przez Moją Mamusię. I wyszła. Pyszna, krucha. Inspirowana francuską kuchnią - miała pachnieć
ziołami prowansalskimi,
mieć kremowy posmak
kurczaka i delikatność
cukinii. I ten smak
koziego sera... Niebo w gębie. Do tego jest tak dobra, że wpisuję ją na listę dań "dla Gości" czyli popisowych. I pomyśleć, że wystarczy się tylko odważyć, by wyczarować coś pysznego... .

Składniki:ciasto:

ok.400g
mąki tortowej1
żółtko250g
margarynysólodrobina zimnej
wody przegotowanej
zioła prowansalskie - jakieś 2-3 łyżkifarsz:mała
cebulkazioła prowansalskie - ok. 1 łyżka1
pierś z kurczaka100 ml
śmietanki 30%1
białko1 mała lub 1/3 ogromnej
cukinii2 łyżeczki
tymiankutwardy
kozi ser - około 20gkilka
pomidorków koktajlowych
oliwa z oliweksólpieprzNajpierw zagniatamy z wszystkich składników szybko gładkie ciasto. Wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny. Ciasto można wsadzić też na godzinę do lodówki, ale patent z zamrażalnikiem jest sprawdzony od lat przez moją Mamusię i się sprawdza. W tym można spokojnie czasie zrobić farsz.Na
oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w piórka
cebulkę wraz z
ziołami prowansalskimi. Gdy się zeszkli, wrzucić pokrojoną w kawałeczki
pierś z kurczaka, posolić i popieprzyć. Dodać
śmietankę i jedno
białko - zamieszać i zagotować. Wyłączyć.
Cukinię obrać i pokroić w dużą kostkę. Przyrumienić z
tymiankiem na suchej patelni teflonowej.3/4 ciasta rozwałkować i rozłożyć na formie do tarty, wysmarowanej odrobiną
masła lub
margaryny. Zetrzeć na nie warstwę
koziego sera. Rozłożyć na niej równomiernie
kurczaka, na to
cukinię z
tymiankiem. Powciskać gdzie nie gdzie
pomidorki koktajlowe przepołowione na pół. Na to wszystko zetrzeć warstwę
sera koziego . Z pozostałej części ciasta zrobić małe wałeczki i ułożyć je na tarcie w kształt koła od
wozu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na około 180'c i piec mniej więcej godzinę. Pod koniec pieczenia osobiście podniosłam temperaturę do 200'c, gdyż
tarta nie chciała się przyrumienić. Myślę, że spokojnie można zaryzykować pieczenie jej w 190'c-200'c od początku - powinno skrócić to czas pieczenia do ok. 40 minut. Smaczności !!! :)
