Wykonanie

Przepis bierze udział w akcjachSkładniki na tartę:250 gram
mąki125 gram
margaryny1
żółtko50 ml
wody1/3 łyżeczki
soliSkładniki na farsz:1 duża
czerwona cebula1 mała
cukinia1
jajko1
białko5 dag
sera pleśniowego10 dag
sera żółtego gouda80 gram Roladki koziej twarogowej naturalnej Merci Chef
sól,
pieprzkilka gałązek świeżego
tymianku1 łyżka
oliwy z oliwekNa stolnicę przesiać
mąkę i
sól, dodać
margarynę,
żółtko, letnią
wodę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wyłożyć ciasto na formę do tarty, ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku ustawionym na temp.180 stopni przez 15 minut.
Cukinię dokładnie umyć i pokroić na wąskie talarki, posilić i odstawić, aby puściła sok,
cebulę także pokroić na talarki. Wymieszać
jajko,
białko z
serem pleśniowym i 5 dag
sera gouda, dodać
sól,
pieprz oraz
tymianek. Wylać masę
serową na tartę, następnie układać warzywa w kształt okręgu: na przemian
cebulę oraz dwa plasterki
cukinii,
potem w ostatnim okręgu układać samą
cukinię. Pokroić roladkę
twarogową i układać pomiędzy
cukinię i
cebulę. Następnie posmarować
cukinię i
cebulę oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez 20 minut w temp 180 stopni, po tym czasie wyjąć tartę z piekarnika posypać 5 dag
sera gouda i piec kolejne 10 minut. Podawać na ciepło lub zimno, krojąc w trójkąty jak pizzę.