ßßß Cookit - przepis na Tarta z cukinią i czerwoną cebulą

Tarta z cukinią i czerwoną cebulą

nazwa

Wykonanie

Przepis bierze udział w akcjach
Składniki na tartę:
250 gram mąki
125 gram margaryny
1 żółtko
50 ml wody
1/3 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1 duża czerwona cebula
1 mała cukinia
1 jajko
1 białko
5 dag sera pleśniowego
10 dag sera żółtego gouda
80 gram Roladki koziej twarogowej naturalnej Merci Chef
sól, pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
Na stolnicę przesiać mąkę i sól, dodać margarynę, żółtko, letnią wodę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wyłożyć ciasto na formę do tarty, ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku ustawionym na temp.180 stopni przez 15 minut.
Cukinię dokładnie umyć i pokroić na wąskie talarki, posilić i odstawić, aby puściła sok, cebulę także pokroić na talarki. Wymieszać jajko, białko z serem pleśniowym i 5 dag sera gouda, dodać sól, pieprz oraz tymianek. Wylać masę serową na tartę, następnie układać warzywa w kształt okręgu: na przemian cebulę oraz dwa plasterki cukinii, potem w ostatnim okręgu układać samą cukinię. Pokroić roladkę twarogową i układać pomiędzy cukinię i cebulę. Następnie posmarować cukinię i cebulę oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez 20 minut w temp 180 stopni, po tym czasie wyjąć tartę z piekarnika posypać 5 dag sera gouda i piec kolejne 10 minut. Podawać na ciepło lub zimno, krojąc w trójkąty jak pizzę.
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/08/tarta-z-cukinia-i-czerwona-cebula.html