ßßß
Przepis bierze udział w akcjachSkładniki na tartę:250 gram mąki125 gram margaryny1 żółtko50 ml wody1/3 łyżeczki soliSkładniki na farsz:1 duża czerwona cebula1 mała cukinia1 jajko1 białko5 dag sera pleśniowego10 dag sera żółtego gouda80 gram Roladki koziej twarogowej naturalnej Merci Chefsól, pieprzkilka gałązek świeżego tymianku1 łyżka oliwy z oliwekNa stolnicę przesiać mąkę i sól, dodać margarynę, żółtko, letnią wodę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wyłożyć ciasto na formę do tarty, ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku ustawionym na temp.180 stopni przez 15 minut.Cukinię dokładnie umyć i pokroić na wąskie talarki, posilić i odstawić, aby puściła sok, cebulę także pokroić na talarki. Wymieszać jajko, białko z serem pleśniowym i 5 dag sera gouda, dodać sól, pieprz oraz tymianek. Wylać masę serową na tartę, następnie układać warzywa w kształt okręgu: na przemian cebulę oraz dwa plasterki cukinii, potem w ostatnim okręgu układać samą cukinię. Pokroić roladkę twarogową i układać pomiędzy cukinię i cebulę. Następnie posmarować cukinię i cebulę oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez 20 minut w temp 180 stopni, po tym czasie wyjąć tartę z piekarnika posypać 5 dag sera gouda i piec kolejne 10 minut. Podawać na ciepło lub zimno, krojąc w trójkąty jak pizzę.