ßßß Cookit - przepis na Jagnięcina z pomarańczowymi warzywami

Jagnięcina z pomarańczowymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki dla 4 osób:
600 g jagnięciny (może być z łopatki)
szklanka czerwonego wina
duża cebula
4 ząbki czosnku
2 - 3 marchewki (ja dałam pomarańczową i żółtą)
1 , 5 - 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni np. piżmowej
łyżka tymianku
gałązka rozmarynu
listek laurowy
pieprz ziarnisty
sól do smaku
olej do smażenia
łyżka mąki
Jagnięcinę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć mąką, podsmażyć na oleju, dodając posiekany czosnek i cebulę w piórkach. Zalać winem, dodać zioła i pieprz, posolić, dusić 10 minut, podlać wodą, dusić godzinę (albo dłużej w zależności od mięsa). Marchewkę obrać, pokroić, dodać do mięsa, dusić aż marchewka będzie niemal miękka, dodać dynię i dusić do miękkości dyni (ale żeby się nie rozpadła!).
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/10/jagniecina-z-pomaranczowymi-warzywami.html