Wykonanie

Składniki dla 4 osób:600 g
jagnięciny (może być z
łopatki)szklanka
czerwonego winaduża
cebula4 ząbki
czosnku2 - 3
marchewki (ja dałam
pomarańczową i żółtą)1 , 5 - 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni np. piżmowejłyżka
tymiankugałązka
rozmarynulistek laurowypieprz ziarnisty
sól do smaku
olej do smażeniałyżka
mąkiJagnięcinę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć
mąką, podsmażyć na
oleju, dodając posiekany
czosnek i
cebulę w piórkach. Zalać
winem, dodać
zioła i
pieprz, posolić, dusić 10 minut, podlać
wodą, dusić godzinę (albo dłużej w zależności od
mięsa).
Marchewkę obrać, pokroić, dodać do
mięsa, dusić aż
marchewka będzie niemal miękka, dodać
dynię i dusić do miękkości dyni (ale żeby się nie rozpadła!).Podawać z
ziemniakami,
kaszą lub
ryżem.Smacznego!