Wykonanie
Bardziej wykwintna wersja gulaszu. Pomimo
wina które dodajemy do tej potrawy mogą je jeść zarówno dzieci jak i kierowcy ponieważ
wino podczas gotowania paruje pozostawiając po sobie delikatny smak i aromat. Pyszny, delikatny rozpływający się w ustach, niezwykle aromatyczny gulasz. Moja rodzina się nim zachwyca;) A jak Wam podoba się ta propozycja?

Składniki:1,20 kg
szynki2 średniej wielkości
marchewki3 małe
cebulemąkaolej0,5 szklanki białego
wytrawnego winawegetasólpieprztymianek2
liście laurowe2 szczypty
ziół prowansalskich0,7 l
bulionuWykonanie:
Mięso oczyścić, pokroić w większą kostkę, obtoczyć w
mące i podsmażyć na rozgrzanym
oleju. Podsmażone
mięso przekładać do większego garnka.
Cebule obrać i pokroić w słupki, delikatnie podsmażyć na
oleju pozostałym z podsmażania
mięsa, przełożyć do garnka.
Marchew pokroić na pół
okręgi, dodać do
mięsa i
cebuli. W
między czasie zagotować
bulion, gotowy dodać do garnka z resztą składników. Następnie dodać
białe wino. Przyprawić
solą,
pieprzem,
wegetą,
ziołami prowansalskimi,
tymiankiem i liśćmi laurowymi. Całość dusić pod przykryciem przez około 1.5 godziny, co jakiś czas należy przemieszać.Podawać z
kaszą,
ryżem bądź
ziemniakami.Smacznego;)