ßßß Cookit - przepis na Gulasz na białym winie

Gulasz na białym winie

nazwa

Wykonanie

Bardziej wykwintna wersja gulaszu. Pomimo wina które dodajemy do tej potrawy mogą je jeść zarówno dzieci jak i kierowcy ponieważ wino podczas gotowania paruje pozostawiając po sobie delikatny smak i aromat. Pyszny, delikatny rozpływający się w ustach, niezwykle aromatyczny gulasz. Moja rodzina się nim zachwyca;) A jak Wam podoba się ta propozycja?
Składniki:
1,20 kg szynki
2 średniej wielkości marchewki
3 małe cebule
mąka
olej
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
wegeta
sól
pieprz
tymianek
2 liście laurowe
2 szczypty ziół prowansalskich
0,7 l bulionu
Wykonanie: Mięso oczyścić, pokroić w większą kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso przekładać do większego garnka. Cebule obrać i pokroić w słupki, delikatnie podsmażyć na oleju pozostałym z podsmażania mięsa, przełożyć do garnka. Marchew pokroić na pół okręgi, dodać do mięsa i cebuli. W między czasie zagotować bulion, gotowy dodać do garnka z resztą składników. Następnie dodać białe wino. Przyprawić solą, pieprzem, wegetą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Całość dusić pod przykryciem przez około 1.5 godziny, co jakiś czas należy przemieszać.
Podawać z kaszą, ryżem bądź ziemniakami.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/10/gulasz-na-biaym-winie.html