ßßß Cookit - przepis na Kusksu, maltańska zupa z bobu

Kusksu, maltańska zupa z bobu

nazwa

Wykonanie

Kuchnię maltańską poznaję póki co z internetu i relacji przyjaciół z portalu MALTA I GOZO, ale to nie przeszkadza w jej próbowaniu we własnym domu, prawda? Zanim ich odwiedzę i własnymi kubkami smakowymi obadam...
Na pierwszy ogień proponuję zupę o wdzięcznej nazwie wywodzącej się od drobnego makaronu wielkości mniej więcej ziarenek pieprzu - kusksu
Składniki dla 4 osób:
szklanka ugotowanego i obranego bobu
szklanka zielonego groszku
czubata łyżka przecieru pomidorowego w paście
szklanka pomidorowej passaty/przecieru (TUTAJ przepis)
2 szklanki wody*
1/2 szklanki makaronu kusksu (użyłam makaron królewski z firmy Morima, ale można spokojnie użyć makaronu w kształcie ryżu)
2 świeże pomidory
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 - 4 łyżki twarożku koziego
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
W garnku na oliwie podsmażyłam posiekaną cebulę, dodałam również posiekany czosnek i pomidory w paście, wszystko chwilę przesmażyłam. Dodałam do garnka wodę*, passatę, bób, groszek i makaron, gotowałam 5 minut do miękkości makaronu. Dołożyłam pokrojonego w kostkę pomidora i serek. Wymieszałam, aż serek się rozpuścił, doprawiłam do smaku i gotowe! Na talerzach udekorowałam zupę listkami bazylii.
Smacznego!
* zupę można przygotować w wersji wege i na szybko używając wody lub dla mięsożerców z użyciem bulionu drobiowego
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2015/07/kusksu-maltanska-zupa-z-bobu.html