Wykonanie

Kuchnię maltańską poznaję
póki co z internetu i relacji przyjaciół z portalu MALTA I GOZO, ale to nie przeszkadza w jej próbowaniu we własnym domu, prawda? Zanim ich odwiedzę i własnymi kubkami smakowymi obadam...Na pierwszy ogień proponuję zupę o wdzięcznej nazwie wywodzącej się od drobnego
makaronu wielkości mniej więcej ziarenek
pieprzu -
kusksu…Składniki dla 4 osób:szklanka ugotowanego i obranego
bobuszklanka
zielonego groszkuczubata łyżka
przecieru pomidorowego w paścieszklanka pomidorowej passaty/przecieru (TUTAJ przepis)2 szklanki
wody*1/2 szklanki
makaronu kusksu (użyłam
makaron królewski z firmy Morima, ale można spokojnie użyć
makaronu w kształcie
ryżu)2 świeże
pomidory1 duża
cebula3 ząbki
czosnku3 - 4 łyżki
twarożku koziegosól,
pieprz do smaku
oliwa z oliwekW garnku na
oliwie podsmażyłam posiekaną
cebulę, dodałam również posiekany
czosnek i
pomidory w paście, wszystko chwilę przesmażyłam. Dodałam do garnka
wodę*, passatę,
bób,
groszek i
makaron, gotowałam 5 minut do miękkości
makaronu. Dołożyłam pokrojonego w kostkę
pomidora i
serek. Wymieszałam, aż
serek się rozpuścił, doprawiłam do smaku i gotowe! Na talerzach udekorowałam zupę listkami
bazylii.Smacznego!* zupę można przygotować w wersji wege i na szybko używając
wody lub dla mięsożerców z użyciem
bulionu drobiowego