ßßß Cookit - przepis na Mój przepis w Ewa gotuje

Mój przepis w Ewa gotuje

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis specjalny, nie tylko dlatego, że został doceniony przez Ewę Wachowicz (tak, tak, Tą EWĘ WACHOWICZ). tak wiem, że ten przepis już na blogu był, ale chyba niechcacy go skasowałam, i dopiero teraz zauważyłam jego brak, w każdym razie wrzucam jeszcze raz. Wkrótce na blogu pojawi się moja relacja i zdjęcia ze spotkania z Nią
Roladki z piersi z kurczaka nadziewane jabłkami i rodzynkami. Przepis jest naprawdę prosty a efekt niesamowity (i nie tylko ja tak twierdzę, ale cała ekipa kręcąca program, która prawdopodobnie pochłonęła roladki w mgnieniu oka).
Pamiętam jak mój Mężczyzna spróbował ich po raz pierwszy i jak się w nich zakochał...
Mało tego, kiedyś w sekrecie mi powiedział, że dla tych roladek się ze mną ożenił... przez żołądek do serca jak to mówią...
Niestety zdjęcia nie są najlepszej jakości, ale chociaż bardzo się Starałam nie potrafię zrobić ładnego zdjęcia dania w sosie, liczę na wasze zrozumienie.
potrzebne składniki
2 piersi z kurczaka,
2 szklanki rosołu (może być z kostki chociaż taki z kury jest najlepszy),
0,5 szklanki jabłka pokrojonego w kostkę,
0,25 szklanki rodzynek,
1 żółtko,
2 łyżki bułki tartej,
2 łżeczki cukru,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka estragonu,
0,5 łyżeczki tymianku,
0,5 łyżeczki rozmarynu
przyprawy:sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do mięsa knorr,
olej do smażenia.
Piersi z kurczaka rozdzielić, rozbić, przyprawić, zostawić na chwilę.
0,25 szklanki rosołu wlać do rondelka, dodać masło i podgrzać, gdy tłuszcz się rozpuści dodać jabłka i umyte rodzynki.Podgrzewać przez chwilę, potem zdjąć z ognia.
Żółtko rozetrzeć z cukrem (jak na kogel-mogel), wsypać do niego bułkę tartą i wymieszać. Dodać do rondla z rosołem, dokładnie wymieszać. Masa powinna być ręsta, jeśli jest za rzadka, można dodać więcej bułki.
Gotowym nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczką.
Smażymy na gorącym oleju, na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni.
Mąkę, estragon i pół łyżeczki przyprawy do mięsa łączymy, dodajemy do tłuszczu ze smażenia roladek i chwilę zasmażamy, następnie dodajemy rosół i mieszamy, tak, żeby sos był gładki, dodajemy roladki i ewentualnie resztę nadzienia (jeśli zostało).
Całość dusimy pół godziny.
Zdjęcie niestety nieciekawe, ale smak niesamowity :)
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2011/10/moj-przepis-w-ewa-gotuje.html