Wykonanie
Uff jak gorąco... czy u Was też taki upał? całe szczęście, że mam zimniutkie ciasto w lodówce. Jest ono
wynikiem wczorajszego eksperymentu, całkiem udanego zresztą. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak by smakowało ciasto z
budyniem ugotowanym na
soku z czarnej porzeczki z
bitą śmietaną i
migdałami.
Powiem Wam, że smakuje nieźle,
biszkopt jest mięciutki, lekko kwaskowy
budyń cudownie orzeźwia, kremowa
bita śmietana tę kwaskowość równoważy, a
migdały chrupią... czego chcieć więcej?potrzebne składniki:4
jajka,1/2 szklanki
mąki pszennej,1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej,0/75 szklanki
cukru,1
cukier waniliowy,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 łyżka
octu,1 łyżka
oleju,2 łyżki
wody.1 litr
soku z czarnej porzeczki,3 budynie
waniliowe,500 ml
śmietany 30%1/3 szklanki
cukru pudru100 g
płatków migdałowych.
Białka oddzielamy od
żółtek,
białka ubijamy z
cukrem,
żółtka mieszamy z
octem,
wodą i
olejem,
mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia.Do ubitych
białek dodajemy stopniowo resztę składników i delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę (ja piekłam w blasze 22x26 cm).pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Odlewamy pół szklanki soku, rozpuszczamy w nim
budyń, resztę gotujemy. Kiedy sok się zagotuje, dodajemy rozpuszczone budynie, gotujemy ciągle mieszając, do momentu, aż zgęstnieje. Następnie wylewamy na
biszkopt, zostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem, rozprowadzamy na budyniu
porzeczkowym, posypujemy
płatkami migdałowymi, zostawiamy do schłodzenia.