ßßß Cookit - przepis na CIASTO CZEKOLADOWO KOKOSOWE

CIASTO CZEKOLADOWO KOKOSOWE

nazwa

Wykonanie

Wygrzebane już jakiś czas temu, często wracam - zawsze z niecierpliwością - do tego ciasta...Dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis lekko zmodyfikowałam do własnych potrzeb, nieziemsko lekkie, puszyste, rzekłabym niebiańskie ciacho!!! Spróbujcie nie pożałujecie :)))
Składniki na ciasto :
100 g masła lub margaryny
65-75 g gorzkiej czekolady
85 g kakao ciemnego
250 ml wody
160 g mąki pszennej
100 g cukru trzcinowego
50 g cukru muscovado
2 jajka
250 ml mleka kokosowego lub zwykłego mleko
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem :
0,5 szklanki śmietany Debic ( można również użyć śmietany 30 %)
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
ok 1/4 szklanki wiórków kokosowych
2-3 łyżki białego rumu Parrot Bay
Składniki na polewę czekoladową:
150 ml mleka kokosowego lub zwykłego mleka
125 g gorzkiej czekolady
Czekoladę ( 65-70 g) wraz z kakao i wodą wrzucamy do garnuszka z podwójnym dnem, i mieszamy ( jeżeli ktoś nie ma garnuszka z podwójnym dnem można po prostu zalać składniki wrzątkiem i mieszać aż czekolada się rozpuści). W miseczce mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, w drugim garnuszku rozpuszczamy margarynę wraz z cukrem trzcinowym i muscovado - mieszamy aby się nie przypalił. Do przestudzonej margaryny z cukrem dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki z mąką sodą i proszkiem do pieczenia- mieszamy. Na koniec dodajemy 250 ml mleka oraz przestudzoną masę czekoladową. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej ( tylko na dnie) papierem do pieczenia ( forma 25 x 30 ). Pieczemy w temp 180 st C około 35-40 min.
Upieczony i przestudzony placek przekrawamy na dwa równe blaty i robimy krem. Ubijamy śmietanę. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Do tego dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i rum. Mieszamy - taką masa przekładamy ciasto. Polewa powstaje z pozostałej ilości gorzkiej czekolady oraz mleka. Ponownie rozpuszczamy w garnuszku z podwójnym dnem, lub zalewamy wrzącym mlekiem czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Przestudzoną polewą polewamy ciasto. Ciasto kroimy przed zastygnięciem polewy dla uzyskania lepszego wizualnego efektu.
inspiracja : mojewypieki.blox.pl
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/04/CIASTO-CZEKOLADOWO-KOKOSOWE.html