ßßß
Składniki na ciasto :100 g masła lub margaryny65-75 g gorzkiej czekolady85 g kakao ciemnego250 ml wody160 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowego50 g cukru muscovado2 jajka250 ml mleka kokosowego lub zwykłego mleko1,5 łyżeczki sody0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na krem :0,5 szklanki śmietany Debic ( można również użyć śmietany 30 %)250 g serka mascarponecukier puder do smakuok 1/4 szklanki wiórków kokosowych2-3 łyżki białego rumu Parrot BaySkładniki na polewę czekoladową:150 ml mleka kokosowego lub zwykłego mleka125 g gorzkiej czekoladyCzekoladę ( 65-70 g) wraz z kakao i wodą wrzucamy do garnuszka z podwójnym dnem, i mieszamy ( jeżeli ktoś nie ma garnuszka z podwójnym dnem można po prostu zalać składniki wrzątkiem i mieszać aż czekolada się rozpuści). W miseczce mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, w drugim garnuszku rozpuszczamy margarynę wraz z cukrem trzcinowym i muscovado - mieszamy aby się nie przypalił. Do przestudzonej margaryny z cukrem dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki z mąką sodą i proszkiem do pieczenia- mieszamy. Na koniec dodajemy 250 ml mleka oraz przestudzoną masę czekoladową. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej ( tylko na dnie) papierem do pieczenia ( forma 25 x 30 ). Pieczemy w temp 180 st C około 35-40 min.Upieczony i przestudzony placek przekrawamy na dwa równe blaty i robimy krem. Ubijamy śmietanę. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Do tego dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i rum. Mieszamy - taką masa przekładamy ciasto. Polewa powstaje z pozostałej ilości gorzkiej czekolady oraz mleka. Ponownie rozpuszczamy w garnuszku z podwójnym dnem, lub zalewamy wrzącym mlekiem czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Przestudzoną polewą polewamy ciasto. Ciasto kroimy przed zastygnięciem polewy dla uzyskania lepszego wizualnego efektu.
inspiracja : mojewypieki.blox.pl