Wykonanie
Wygrzebane już jakiś czas temu, często wracam - zawsze z niecierpliwością - do tego ciasta...Dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis lekko zmodyfikowałam do własnych potrzeb, nieziemsko lekkie, puszyste, rzekłabym niebiańskie ciacho!!! Spróbujcie nie pożałujecie :)))

Składniki na ciasto :100 g
masła lub
margaryny65-75 g
gorzkiej czekolady85 g
kakao ciemnego250 ml
wody160 g
mąki pszennej100 g
cukru trzcinowego50 g
cukru muscovado2
jajka250 ml
mleka kokosowego lub zwykłego
mleko1,5 łyżeczki
sody0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na krem :0,5 szklanki
śmietany Debic ( można również użyć
śmietany 30 %)250 g
serka mascarponecukier puder do smakuok 1/4 szklanki
wiórków kokosowych2-3 łyżki białego
rumu Parrot BaySkładniki na
polewę czekoladową:150 ml
mleka kokosowego lub zwykłego
mleka125 g
gorzkiej czekoladyCzekoladę ( 65-70 g) wraz z
kakao i
wodą wrzucamy do garnuszka z podwójnym dnem, i mieszamy ( jeżeli ktoś nie ma garnuszka z podwójnym dnem można po prostu zalać składniki wrzątkiem i mieszać aż
czekolada się rozpuści). W miseczce mieszamy
mąkę z
sodą i
proszkiem do pieczenia, w drugim garnuszku rozpuszczamy
margarynę wraz z
cukrem trzcinowym i muscovado - mieszamy aby się nie przypalił. Do przestudzonej
margaryny z
cukrem dodajemy
jajka, dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki z
mąką sodą i
proszkiem do pieczenia- mieszamy. Na koniec dodajemy 250 ml
mleka oraz przestudzoną masę
czekoladową. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej ( tylko na dnie) papierem do pieczenia ( forma 25 x 30 ). Pieczemy w temp 180 st C około 35-40 min.Upieczony i przestudzony placek przekrawamy na dwa równe blaty i robimy krem. Ubijamy
śmietanę. Do ubitej
śmietany dodajemy
serek mascarpone i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Do tego dodajemy
cukier puder,
wiórki kokosowe i
rum. Mieszamy - taką masa przekładamy ciasto. Polewa powstaje z pozostałej ilości
gorzkiej czekolady oraz
mleka. Ponownie rozpuszczamy w garnuszku z podwójnym dnem, lub zalewamy wrzącym
mlekiem czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Przestudzoną polewą polewamy ciasto. Ciasto kroimy przed zastygnięciem polewy dla uzyskania lepszego wizualnego efektu.

inspiracja : mojewypieki.blox.pl