ßßß Cookit - przepis na Młode ziemniaki pieczone z kiełbasą

Młode ziemniaki pieczone z kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Dziś czas na swojskie jedzonko :-)
Skoro ziemniaczki są jeszcze młode (lub w średnim wieku) to trzeba to wykorzystać póki się da. Proponuję upiec je z pachnącą i aromatyczną kiełbasą. Do tego oczywiście cebula, czosnek i świeże ziółka. Żyć, nie umierać :-)
Jako dodatek wskazana maślanka lub kefir. Jak swojsko to do samego końca!
Składniki:
10 młodych ziemniaków (obranych lub oskrobanych)
3 ząbki czosnku, w łupinkach
2 kiełbasy surowe, wędzone (np. polska surowa)
1 średnia cebula
dwie gałązki tymianku cytrynowego (lub innego)
4 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa do ziemniaków (najlepiej bez soli)
Przyprawę można zrobić samodzielnie, mieszając po szczypcie: suszonego majeranku, mielonego pieprzu, czosnku granulowanego, kurkumy, suszonej natki pietruszki, cukru, mielonego kminku, słodkiej papryki, czerwonej czubricy. Najlepiej, aby przyprawa nie zawierała soli, dzięki temu ziemniaki nie puszczą wody.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na blaszkę wylać oliwę, ziemniaki osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w spore kawałki i wrzucić na blaszkę. Posypać przyprawą, a następnie obtoczyć na blaszce w oliwie i przyprawie. Kiełbasę pokroić w grube plastry i ułożyć na blaszce między ziemniakami. Ząbki czosnku rozgnieść delikatnie nożem, cebulę obrać i pokroić w ósemki - następnie rozłożyć pomiędzy ziemniakami i kiełbasą. Na wierzchu ułożyć tymianek.
Wstawić blaszkę do piekarnika na około 15 minut, ustawiając opcję górnej i dolnej grzałki. W tym czasie dwa razy przemieszać zawartość. Kiedy nóż gładko wchodzi w ziemniaki, przestawić funkcję w piekarniku na termoobieg + dolna grzałka i zapiekać przez 5 minut, w połowie czasu przemieszać. Po tym czasie ustawić piekarnik na opiekanie i termoobieg - opiekać przez jakieś 2-3 minuty, aż się zezłocą. Po wyciągnięciu, całość posolić do smaku (jeśli przyprawa do ziemniaków była bez soli).
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/06/mlode-ziemniaki-pieczone-z-kielbasa.html