Wykonanie
Dziś czas na swojskie jedzonko :-)Skoro ziemniaczki są jeszcze
młode (lub w średnim wieku) to trzeba to wykorzystać
póki się da. Proponuję upiec je z pachnącą i aromatyczną
kiełbasą. Do tego oczywiście
cebula,
czosnek i świeże
ziółka. Żyć, nie umierać :-)Jako dodatek wskazana
maślanka lub
kefir. Jak swojsko to do samego końca!

Składniki:10
młodych ziemniaków (obranych lub oskrobanych)3 ząbki
czosnku, w łupinkach2
kiełbasy surowe, wędzone (np. polska surowa)1 średnia
cebuladwie gałązki
tymianku cytrynowego (lub innego)4 łyżki
oliwy z oliwekprzyprawa do ziemniaków (najlepiej bez
soli)
Przyprawę można zrobić samodzielnie, mieszając po szczypcie: suszonego
majeranku, mielonego
pieprzu,
czosnku granulowanego,
kurkumy, suszonej
natki pietruszki,
cukru, mielonego
kminku,
słodkiej papryki, czerwonej czubricy. Najlepiej, aby
przyprawa nie zawierała
soli, dzięki temu
ziemniaki nie puszczą
wody.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na blaszkę wylać
oliwę,
ziemniaki osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w spore kawałki i wrzucić na blaszkę. Posypać
przyprawą, a następnie obtoczyć na blaszce w
oliwie i
przyprawie.
Kiełbasę pokroić w grube plastry i ułożyć na blaszce
między ziemniakami. Ząbki
czosnku rozgnieść delikatnie nożem,
cebulę obrać i pokroić w ósemki - następnie rozłożyć pomiędzy
ziemniakami i
kiełbasą. Na wierzchu ułożyć
tymianek.Wstawić blaszkę do piekarnika na około 15 minut, ustawiając opcję górnej i dolnej grzałki. W tym czasie dwa
razy przemieszać zawartość. Kiedy nóż gładko wchodzi w
ziemniaki, przestawić funkcję w piekarniku na termoobieg + dolna grzałka i zapiekać przez 5 minut, w połowie czasu przemieszać. Po tym czasie ustawić piekarnik na opiekanie i termoobieg - opiekać przez jakieś 2-3 minuty, aż się zezłocą. Po wyciągnięciu, całość posolić do smaku (jeśli
przyprawa do ziemniaków była bez
soli).Smacznego :-)
