ßßß
Składniki (4 porcje):2 duże filety z ryby lub 3-4 kostki (ja robiłem z pstrąga)4 marchewki1 średni seler2 pietruszki5 łyżek sosu sojowego (u mnie dodatkowo 2 łyżki sosu Worcestershire) - marynata1 świeży liść laurowy (mój dodatek)1 łodyżka świeżej trawy cytrynowej (mój dodatek)sól, pieprz cytrynowy - do smakuoliwa z oliwek i 1 łyżka masła - do smażeniaposiekana natka pietruszki - do podaniaDo zapiekanego pieczywa :weka, bułka wrocławska lub 2 półbagietki70 g masła2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskęulubione ziółka - u mnie majeranek, oregano i czosnek niedźwiedziRozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni.Masło ugnieść z czosnkiem i ziołami. Pieczywo pokroić w kromki, posmarować je masłem, złożyć w całość i zawinąć w folię aluminiową. Piec 15 minut. Jeśli upiecze się wcześniej od ryby to po prostu wyciągnąć paczuszkę z piekarnika - będzie jeszcze długo ciepła.Warzywa obrać i pokroić w zapałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z oliwą. Wrzucić liść laurowy i rozgniecioną łodyżkę trawy cytrynowej. Smażyć pół minuty, a następnie dodać warzywa. Dusić na małym ogniu, aż będą prawie miękkie.Filety doprawić solą i pieprzem, skropić marynatą i obsmażyć szybko na drugiej patelni. Obsmażam po 30 sekund z każdej strony. Dzięki temu marynata ładnie się skarmelizuje, a białko szybko się zetnie; ryba będzie jędrniejsza i nie powinna się rozpadać. Pokroić na średniej wielkości kawałki.Wracamy do patelni z warzywami. Gdy warzywa są już prawie gotowe, wlewamy do warzyw pozostałą marynatę, mieszamy, kładziemy na nich kawałki ryby i dusimy chwilę pod przykryciem. Można delikatnie przemieszać.Rybę z warzywami wyłożyć na talerz i posypać natką pietruszki. Podawać w towarzystwie ciepłego pieczywa z folii.Smacznego życzę :-)