Wykonanie
Otrzymałem od Pauliny zaproszenie do wspólnego gotowania, a właściwie smażenio-duszenia :-)"Na tapecie" pojawiła się
ryba, z czego się ucieszyłem, bo solidny
pstrąg "przypłynął" chwilę wcześniej do mojej lodówki.
Ryba podawana w towarzystwie duszonych warzyw z aromatycznym
sojowym sosem. A do tego pachnące
ziołami pieczywo zapieczone w folii. Mniam :-)W zacnym przedsięwzięciu kulinarnym udział wzięły:pomysłodawczyni Paulina - http://tryingtocookandbake.blogspot.com/Karolina - http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/
Kasia - http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/Ela - http://zkartoflanegopola.blox.pl/htmlMilena - http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com/oraz moja skromna osoba...Za zaproszenie Paulinie bardzo dziękuję :-)Wynik moich kombinacji można obejrzeć poniżej...
Składniki (4 porcje):2 duże
filety z ryby lub 3-4 kostki (ja robiłem z
pstrąga)4
marchewki1 średni
seler2
pietruszki5 łyżek
sosu sojowego (u mnie dodatkowo 2 łyżki
sosu Worcestershire) - marynata1 świeży
liść laurowy (mój dodatek)1 łodyżka świeżej
trawy cytrynowej (mój dodatek)
sól,
pieprz cytrynowy - do smaku
oliwa z oliwek i 1 łyżka
masła - do smażeniaposiekana
natka pietruszki - do podaniaDo zapiekanego
pieczywa :weka,
bułka wrocławska lub 2 półbagietki70 g
masła2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskęulubione
ziółka - u mnie
majeranek,
oregano i
czosnek niedźwiedziRozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni.
Masło ugnieść z
czosnkiem i
ziołami.
Pieczywo pokroić w kromki, posmarować je
masłem, złożyć w całość i zawinąć w folię aluminiową. Piec 15 minut. Jeśli upiecze się wcześniej od
ryby to po prostu wyciągnąć paczuszkę z piekarnika - będzie jeszcze długo ciepła.Warzywa obrać i pokroić w zapałki. Na patelni rozgrzać łyżkę
masła z
oliwą. Wrzucić
liść laurowy i rozgniecioną łodyżkę
trawy cytrynowej. Smażyć pół minuty, a następnie dodać warzywa. Dusić na małym ogniu, aż będą prawie miękkie.Filety doprawić
solą i
pieprzem, skropić marynatą i obsmażyć szybko na drugiej patelni. Obsmażam po 30 sekund z każdej strony. Dzięki temu marynata ładnie się skarmelizuje, a
białko szybko się zetnie;
ryba będzie jędrniejsza i nie powinna się rozpadać. Pokroić na średniej wielkości kawałki.Wracamy do patelni z warzywami. Gdy warzywa są już prawie gotowe, wlewamy do warzyw pozostałą marynatę, mieszamy, kładziemy na nich kawałki
ryby i dusimy chwilę pod przykryciem. Można delikatnie przemieszać.
Rybę z warzywami wyłożyć na talerz i posypać
natką pietruszki. Podawać w towarzystwie ciepłego
pieczywa z folii.Smacznego życzę :-)