ßßß
Składniki:200 g polędwiczek z kurczaka (ewentualnie pierś)1 cebula1 marchewka1 cukinia1/2 czerwonej papryki2 l bulionu drobiowego80 g bulguru2 łyżki masła1 łyżeczka czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej - jaką lubicie)1 żółtko1 łyżka mąki2 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz - do smakuKurczaka pokroić na małe kawałki, a warzywa w drobną kostkę.Na maśle obsmażyć kurczaka (tylko tak aby zbielał). Dodać cebulę i smażyć minutkę. Następnie dodać resztę warzyw przykryć garnek i dusić 3 minuty.Dodać bulgur i mieloną paprykę, wymieszać i zalać bulionem. Gotować, aż bulgur zmięknie - około 10 minut.Żółtko, mąkę i jogurt dokładnie wymieszać (bez żadnych grudek). Zahartować chochelką zupy, a następnie wlać do garnka, wymieszać i gotować zupę jeszcze minutkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego :-)Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z pomidorów i fasoliAndaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnikMulligatawny z kurczaka - odrobina Indii w EuropieGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieZupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam razKokosowa zupa z czerwonej soczewicyZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku