ßßß
Dzisiejsza ziemniaczana to zupa z dodatkami, które kojarzą mi się z kuchnią hiszpańską. Jest więc czosnek, paprykowa kiełbasa chorizo i sproszkowana wędzona papryka. Każda zupa ziemniaczana nabiera przez noc smaku. Warto ją przygotować dzień wcześniej, a wówczas dopiero przed podaniem dodać śmietanę, doprawić oraz przystroić świeżo podsmażoną chorizo.Dziś rozgrzewające, jesienne zupy przygotowały wraz ze mną:Składniki (3-4 porcje):500 g ziemniaków100 g marchewki100 g selera1 cebula2 ząbki czosnku1,2 l bulionu wołowego1 mały por1 papryczka chili100 g śmietany 18%2 łyżki masła sklarowanego2 łyżki oleju150 g paprykowej kiełbasy chorizo (cienkiej)sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka wędzona papryka, płatki chili - do smakuZiemniaki, marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Papryczkę pozbawić nasion i białych błonek, drobno posiekać. Cebulę i czosnek również drobno posiekać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać papryczkę i czosnek -- smażyć minutę. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i smażyć, aż lekko zmienią kolor. Wlać bulion i dusić pod przykryciem przez 15-20 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie por przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w półplasterki. Zeszklić lekko na sklarowanym maśle i odłożyć na bok.Zupę lekko przestudzić. Zmiksować, ale niezbyt dokładnie, aby kawałki warzyw były wyczuwalne podczas jedzenia, dodać podduszony por i śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.Na suchej patelni podsmażyć plasterki paprykowej kiełbasy, po wyjęciu z patelni osuszyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać zupę z kiełbasą, posypać również odrobiną płatków chili.Smacznego :-)