Wykonanie
W poszukiwaniu idealnej zupy ziemniaczanej czy też kartoflanej, nie wiem jak tam ją zwiecie, trafiłem na Bawarię. Wypróbowałem już wiele ziemniaczanek (na blogu
mieliście okazję zobaczyć berlińską zupę ziemniaczaną) a teraz zapraszam na południe Niemiec. Ta zupa różni się od berlińskiej, nie jest kremowa, a warzywa są bardziej odczuwalne. Mimo podobnych składników smakuje zupełnie inaczej. Bawarczycy podają ją z
boczkiem lub opcjonalnie z
wędzonym węgorzem. Koniecznie muszę wypróbować tą drugą wersję, bo uwielbiam zupę ziemniaczaną z wędzonym trewalem . Już wkrótce zaproszę na małą relację z Bawarii...Dzisiejszy przepis przygotowałem w ramach wspólnego gotowania. Wyzwaniem było przygotowanie potrawy z
boczkiem,
porem i
ziemniakami - koniecznie zobaczcie co przygotowali w swoich kuchniach niżej wymienieni:Martynosia http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/Wojciech http://gotujzwojciechem.blogspot.com/
Maggie http://maggiegotuje.blogspot.com/
Składniki (4 porcje):500 g
ziemniaków100 g
marchewki100
selera1
cebula1,2 l
bulionu wołowego lub cielęcego1 mały
por100 g
śmietany2 łyżki
masła sklarowanego2 łyżki
oleju8 cienkich plasterków
boczkusól, świeżo zmielony
czarny pieprz,
gałka muszkatołowa,
majeranek - do smakuWarzywa obrać, umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Cebulę drobno posiekać. Na
oleju zeszklić
cebulę, dodać warzywa i smażyć, aż lekko zmienią kolor. Dodać
bulion i dusić przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie
por przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w półplasterki. Zeszklić lekko na
maśle.Zupę zmiksować, ale niezbyt dokładnie, aby kawałki warzyw były wyczuwalne podczas jedzenia, dodać podduszony
por i
śmietanę. Doprawić do smaku gałką,
solą,
pieprzem i
majerankiem.Na suchej patelni podsmażyć na złoto z obu stron plasterki
boczku, po wyjęciu z patelni osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Podawać zupę z plastrami
boczku - można je pokroić lub podać w całości.Smacznego :-)