ßßß
Składniki (4 porcje):500 g ziemniaków100 g marchewki100 selera1 cebula1,2 l bulionu wołowego lub cielęcego1 mały por100 g śmietany2 łyżki masła sklarowanego2 łyżki oleju8 cienkich plasterków boczkusól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek - do smakuWarzywa obrać, umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno posiekać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać warzywa i smażyć, aż lekko zmienią kolor. Dodać bulion i dusić przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie por przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w półplasterki. Zeszklić lekko na maśle.Zupę zmiksować, ale niezbyt dokładnie, aby kawałki warzyw były wyczuwalne podczas jedzenia, dodać podduszony por i śmietanę. Doprawić do smaku gałką, solą, pieprzem i majerankiem.Na suchej patelni podsmażyć na złoto z obu stron plasterki boczku, po wyjęciu z patelni osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Podawać zupę z plastrami boczku - można je pokroić lub podać w całości.Smacznego :-)