ßßß
Składniki (2 porcje):2 małe piersi z kurczaka6 suszonych śliwek (kalifornijskich)1/2 małej czerwonej cebuli100 g mrożonej żółtej fasolki szparagowej2 łyżeczki kaparów4 solidne garście rukoli50 ml octu z sherry (ewentualnie z czerwonego wina)1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka brązowego cukruskórka otarta z połowy cytrynysól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuoliwa z oliwek - do smażenia
Zagotować wodę na fasolkę i ugotować ją, tak aby była al dente . Przelać zimną wodą.Rukolę umyć, czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pierś z kurczaka nakryć folia spożywczą i rozbić na grubość około 1,5-2 cm, oprószyć solą i pieprzem.Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną oliwy. Położyć pierś i smażyć 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Następnie czynność powtórzyć, ale skrócić czas smażenia do 1 minuty z każdej strony. Odłożyć mięso, aby odpoczęło.W małym rondelku zagotować ocet, przekrojone na pół śliwki, oregano, cukier i skórkę z cytryny. Dusić na bardzo małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.Do miski nałożyć rukolę, fasolkę, cebulę i kapary oraz pokrojonego w paski kurczaka. Na górę położyć śliwki, a całość skropić odrobiną dresingu.Smacznego :-)DOBRE RADY :-)Dressing należy robić na końcu (tuż przed podaniem) ponieważ śliwki szybko wchłaniają płyn, którego i tak jest niewiele.Sałatka najlepiej smakuje na ciepło, co nie oznacza, że po paru godzinach w pracy nie będzie smaczna. Sprawdzone :-)Jeśli nie tolerujecie świeżej cebuli to jej plasterki ułóżcie na sitku i przelejcie wrzątkiem. Będzie mniej wyczuwalna i łagodniejsza dla żołądka i wątroby.