ßßß
Składniki (2 porcje):200 g bobu300 g śmietany kremówki4 suszone pomidory1 szalotka1 ząbek czosnku40 ml sherry2 gałązki tymianku cytrynowego2 porcje makaronu papardelle (ok.100 g)2 polędwiczki z dorsza (każda ok. 150 g)2 duże plastry szynki dojrzewającejsól, pieprz - do smakuoliwa z oliwek - do smażenia
Przygotować składniki sosu. Ugotować bób w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Bób wrzucać na wrzącą wodę i gotować (bez przykrycia) ok. 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną wodą, przestudzić, a następnie obrać z osłonek.Na odrobinie oliwy zeszklić drobno posiekaną szalotkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, gałązkę tymianku i posiekane suszone pomidorki. Smażyć na średnim ogniu 2 minuty. Następnie podlać wszystko sherry, chwilkę odparować i dodać na patelnię śmietanę. Na średnim ogniu gotować sos, aż zacznie gęstnieć.W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.Rybę doprawić pieprzem i owinąć każdy kawałek szynką. Zróbcie to niezbyt ściśle, bo szynka się trochę skurczy. Kawałki ryby owinięte w szynkę usmażyć z obu stron na patelni - z dodatkiem oliwy z oliwek - 2 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą.
Gdy ryba się smaży dokończyć sos. Dodać do niego obrany bób i listki z drugiej gałązki tymianku, pierwszą całą wyciągnąć z patelni. Całość wymieszać, można lekko podgrzać i doprawić do smaku solą i pieprzem.Na talerzu ułożyć sos, na nim odrobinę makaronu, a na wierzch usmażony kawałek dorsza. Całość można posypać wiórkami dobrej jakości parmezanu.Smacznego :-)