Wykonanie
Dziś kuchnia zaserwowała soczystą polędwiczkę z
dorsza w
śmietanowym sosie z
bobem i
suszonymi pomidorkami.
Bób i
pomidorki to dla mnie klasyczne połączenie i bardzo często te składniki w mojej kuchni występują obok siebie. Jednak po raz pierwszy podałem
rybę w towarzystwie
bobu. Nie zawiodłem się, jego
maślany smak doskonale współgrał z
dorszem, a całości dopełniła lekko zrumieniona
szynka, która zabezpieczyła
dorsza przed wyschnięciem.Dzisiejsze "
bobowe" danie przygotowałem z okazji wspólnego gotowania dań z
bobem. Wzięły w nim udział poza mną:Mirabelka http://mirabelkowy.blogspot.com/Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/Zuzia http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com/Lejdi http://lejdi-of-the-house.bloog.plMartynosia http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/

Składniki (2 porcje):200 g
bobu300 g
śmietany kremówki4
suszone pomidory1
szalotka1 ząbek
czosnku40 ml
sherry2 gałązki
tymianku cytrynowego2 porcje
makaronu papardelle (ok.100 g)2
polędwiczki z
dorsza (każda ok. 150 g)2 duże plastry
szynki dojrzewającejsól,
pieprz - do smaku
oliwa z oliwek - do smażenia

Przygotować składniki sosu. Ugotować
bób w wodzie z dodatkiem
soli i
cukru.
Bób wrzucać na wrzącą
wodę i gotować (bez przykrycia) ok. 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną
wodą, przestudzić, a następnie obrać z osłonek.Na odrobinie
oliwy zeszklić drobno posiekaną
szalotkę, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, gałązkę
tymianku i posiekane
suszone pomidorki. Smażyć na średnim ogniu 2 minuty. Następnie podlać wszystko
sherry, chwilkę odparować i dodać na patelnię
śmietanę. Na średnim ogniu gotować sos, aż zacznie gęstnieć.W międzyczasie ugotować
makaron w osolonej wodzie i odcedzić.
Rybę doprawić
pieprzem i owinąć każdy kawałek
szynką. Zróbcie to niezbyt ściśle, bo
szynka się trochę skurczy. Kawałki
ryby owinięte w
szynkę usmażyć z obu stron na patelni - z dodatkiem
oliwy z oliwek - 2 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą.

Gdy
ryba się smaży dokończyć sos. Dodać do niego obrany
bób i listki z drugiej gałązki
tymianku, pierwszą całą wyciągnąć z patelni. Całość wymieszać, można lekko podgrzać i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Na talerzu ułożyć sos, na nim odrobinę
makaronu, a na wierzch usmażony kawałek
dorsza. Całość można posypać wiórkami dobrej jakości
parmezanu.Smacznego :-)