ßßß Cookit - przepis na Dorsz w śmietanowym sosie z bobem

Dorsz w śmietanowym sosie z bobem

nazwa

Wykonanie

Dziś kuchnia zaserwowała soczystą polędwiczkę z dorsza w śmietanowym sosie z bobem i suszonymi pomidorkami. Bób i pomidorki to dla mnie klasyczne połączenie i bardzo często te składniki w mojej kuchni występują obok siebie. Jednak po raz pierwszy podałem rybę w towarzystwie bobu. Nie zawiodłem się, jego maślany smak doskonale współgrał z dorszem, a całości dopełniła lekko zrumieniona szynka, która zabezpieczyła dorsza przed wyschnięciem.
Dzisiejsze "bobowe" danie przygotowałem z okazji wspólnego gotowania dań z bobem. Wzięły w nim udział poza mną:
Mirabelka http://mirabelkowy.blogspot.com/
Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/
Zuzia http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com/
Lejdi http://lejdi-of-the-house.bloog.pl
Martynosia http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/
Składniki (2 porcje):
200 g bobu
300 g śmietany kremówki
4 suszone pomidory
1 szalotka
1 ząbek czosnku
40 ml sherry
2 gałązki tymianku cytrynowego
2 porcje makaronu papardelle (ok.100 g)
2 polędwiczki z dorsza (każda ok. 150 g)
2 duże plastry szynki dojrzewającej
sól, pieprz - do smaku
oliwa z oliwek - do smażenia
Przygotować składniki sosu. Ugotować bób w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Bób wrzucać na wrzącą wodę i gotować (bez przykrycia) ok. 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną wodą, przestudzić, a następnie obrać z osłonek.
Na odrobinie oliwy zeszklić drobno posiekaną szalotkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, gałązkę tymianku i posiekane suszone pomidorki. Smażyć na średnim ogniu 2 minuty. Następnie podlać wszystko sherry, chwilkę odparować i dodać na patelnię śmietanę. Na średnim ogniu gotować sos, aż zacznie gęstnieć.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.
Rybę doprawić pieprzem i owinąć każdy kawałek szynką. Zróbcie to niezbyt ściśle, bo szynka się trochę skurczy. Kawałki ryby owinięte w szynkę usmażyć z obu stron na patelni - z dodatkiem oliwy z oliwek - 2 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą.
Gdy ryba się smaży dokończyć sos. Dodać do niego obrany bób i listki z drugiej gałązki tymianku, pierwszą całą wyciągnąć z patelni. Całość wymieszać, można lekko podgrzać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć sos, na nim odrobinę makaronu, a na wierzch usmażony kawałek dorsza. Całość można posypać wiórkami dobrej jakości parmezanu.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/07/dorsz-w-smietanowym-sosie-z-bobem.html