ßßß Cookit - przepis na Bundz marynowany w oliwie z oliwek

Bundz marynowany w oliwie z oliwek

nazwa

Wykonanie

Bundz (bunc) to pyszny ser tradycyjnie wyrabiany z owczego mleka i wpisany na listę produktów tradycyjnych. W konsystencji coś pomiędzy twarogiem a mozzarellą. Mozna go spożywać w tej postaci, natomiast po dojrzeniu wytwarza się z niego bryndzę. Z tegoż sera można przygotować naprawdę wiele pysznych dań. Nadaje się na kanapki i do sałatek, można go usmażyć w panierce albo zamarynować. Ja proponuję to ostatnie, bo oprócz niewątpliwych zalet smakowych takiego rozwiązania oliwa zabezpiecza ser przed zepsuciem i umożliwia jego dłuższe przechowanie.
Jak wspomniałem bundz wytwarzany jest z mleka owczego, ale spotyka się również sery z mleka krowiego lub koziego, a także ich mieszanek. Każdy ma inny smak, każdy jest niezwykle smaczny.
Do przygotowania marynowanego sera można użyć swoich ulubionych dodatków. Mogą to być ulubione zioła (tymianek, majeranek, szałwia, rozmaryn), czosnek, suszone pomidorki, papryczka chili, kapary, marynowana lub pieczona papryka. Właściwie panuje dowolność. Całość należy zalać dobrej jakości oliwą z oliwek, a jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem i chciałby coś delikatniejszego to polecam olej słonecznikowy.
Sposób wykonania jest podobny jak w przepisie na marynowany ser camembert, można również w identyczny sposób zamarynować naszego oscypka lub grecką fetę.
Zapraszam do obejrzenia przepisu na Nakládaný hermelín
Składniki:
200 g sera bundz
10 szt. suszonych pomidorków
oliwa z oliwek
1 łyżka pieprzu kolorowego, w ziarnach
4 ziarna ziela angielskiego
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
3 liście laurowe
kilkanaście listków szałwii
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Bundz pokroić w kostkę (1-1,5 cm), a następnie odsączyć dokładnie na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki ułożyć na przemian w słoiku, całość zalać dobrej jakości oliwą z pierwszego tłoczenia - wszystkie składniki powinny być przykryte oliwą. Zamknięty słoik umieścić w lodówce. Ser będzie gotowy do spożycia po 3 dniach. Doskonale smakuje spożywany z pieczywem lub jako składnik sałatki.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/10/bundz-marynowany-w-oliwie-z-oliwek.html