Składniki na około 15 kulek:1 puszka ciecierzycy 400g (240g netto)10 suszonych pomidorów z zalewyczosnek niedźwiedziświeżo mielony pieprz kolorowymieszanka ognistych przypraw2 łyżki oliwy z pomidorówCiecierzycę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.Pomidory odsączamy i blendujemy, dodajemy przestudzoną ciecierzycę - blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i ostrymiprzyprawami - mieszamy.Z uzyskanej masy formujemy kulki o średnicy około 2 cm - obsmażamy na rozgrzanej oliwie z pomidorów.Podajemy na ciepło lub zimno do ulubionej sałatki.U mnie kulki znalazły zastosowanie jako posiłek do pracy - dodałam brązowy ryż i warzywa z wody :-)SMACZNEGO :-)