Wykonanie
Kolejna wersja pasty z
ciecierzycy. Bardzo smaczna, z dodatkiem
suszonych pomidorów i
czosnku. Tradycyjnie powinna jeszcze w niej się znaleźć pasta z
sezamu, ale akurat nie miałam jej w domu. I tak wyszła bardzo dobra :)Składniki:1.5 szkl ugotowanej
ciecierzycy4-5
pomidorów suszonych (użyłam takich, które wcześniej musiałam zalać wrzątkiem, by nieco zmiękły)3-4 ząbki
czosnku, zmiażdżone3-4 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczeniaZaczęłam od zmielenia
suszonych pomidorów, następnie dodałam do nich
ciecierzycę oraz
oliwę i zmieliłam na gładką masę (dodałam do niej również 2 łyżki
wody, w której moczyły się
pomidory). Dodałam
czosnek, wymieszałam. Przełożyłam do słoiczka.Pastę można trzymać w lodówce do tygodnia.